Gå til sidens hovedinnhold

Gode vaksinenyheter for Norge: - Per nå ser det bra ut

Norge kan få hundretusener av ekstradoser fra Pfizer.

Mandag kom nyheten om at Pfizer og Biontech er klar til å øke leveransene av koronavaksine, og at EU vil få 75 millioner doser ekstra i 2. kvartal.

Hvor mange av disse som vil tilfalle Norge, er ikke endelig avklart, og fordelingslistene skal nå oppdateres, opplyser Pfizer Norge til NTB. Men hvis EU følger samme fordelingsnøkkel som tidligere, ligger det ifølge NTBs beregninger an til at Norge kan få rundt 900.000 ekstradoser.

Les også: Helseforsker slår alarm om tapte liv fordi koronavaksinen prioriteres feil

- Det vi kan si, er at Norge i utgangspunktet skal få litt over 1 prosent av EUs forsyning. Vi har tro på at EU vil fortsette å levere etter den fordelingen, sier kommunikasjonssjef Joachim Henriksen i Pfizer Norge til NTB.

- Dette er komplekse prosesser. Både myndighetene og vi som leverer, må ta forbehold om at det ikke nødvendigvis blir slik vi tror. Men per nå ser det bra ut, legger han til.

- Noe mindre

FHI opplyser til Nettavisen de venter på en formell bekreftelse fra Pfizer om hvor mange doser vi får, men at tallet kan være noe lavere enn rundt 900.000.

- Vi går ut fra at Norge får sin andel svarende til folketallet. Det er cirka 1 prosent, det vil si cirka 750.000 doser, skriver FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm til Nettavisen i en e-post.

FHI vet heller ikke enda om leveransene vil komme i mars, april eller mai.

- Vi avventer svar fra Pfizer, er beskjeden til Bukholm.

Over to millioner til sommeren

Med de nye dosene som vil komme i andre kvartal vil sannsynligvis over to millioner nordmenn ha muligheten til å bli full-vaksinert med dose én og to.

- Med de avtaler vi har til nå kan vi vaksinere cirka 1,8 millioner personer før 1. juli. Det vil innebære personer med medisinsk risiko for alvorlig forløp av covid-sykdom, pluss helsepersonell. Med 750.000 ekstra doser vil det bety at vi kan vaksinere ytterligere 375.000 personer, forteller Bukholm.

Les også: Norge får økte leveranser - så mange doser får din kommune

EU har bestilt totalt 600 millioner doser av koronavaksinen Comirnaty fra Pfizer og Biontech i 2021. EU og Norge får også koronavaksine fra Moderna og AstraZeneca.

(©NTB)