Gå til sidens hovedinnhold

Godkjenner valget i Iran

Det mektige Vokterrådet i Iran vil ikke annullere valgresultatet.

De avviser nå at det var store uregelmessigheter under valget, slik opposisjonen hevder.

– Irans Vokterråd avviser kravet om at presidentvalget 12. juni må annulleres og sier at det ikke var større uregelmessigheter under avviklingen, melder den statlige fjernsynskanalen Press TV.

Øverste ansvaret
Vokterrådet godkjente på forhånd alle presidentkandidatene, og rådet hadde også det øverste ansvaret for å organisere og overvåke valget.

En talsmann for rådet, Abbas-Ali Kadkhodaei, medga mandag at det i 50 iranske byer ble avgitt flere stemmer enn det var stemmeberettigede, noe opposisjonen mener er et klart bevis for omfattende valgfusk.

Kadkhodaei opplyste at det kunne stilles spørsmål ved tre millioner stemmesedler, men ville ikke si om disse var avgjørende for utfallet.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt for en ny periode, til hissige protester fra opposisjonen. De mener at den tidligere statsministeren, Mir Hossein Mousavi, fikk flest stemmer.

FN bekymret
Bråket og volden mot de som har demonstrert mot valgresultatet har opprørt en hel verden. Den siste uken har minst 17 mennesker blitt drept i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Teheran.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon krever at iranske myndigheter straks slutter å bruke makt og arrestere sivile som protesterer mot valgutfallet i landet.

- Verdenssamfunnet er bekymret over situasjonen i Iran, sier Ban, som vil ha slutt på truslene og voldsbruken fra den iranske ledelsens side.

Ban ber myndighetene i Teheran «respektere grunnleggende sivile og politiske rettigheter, særlig ytringsfriheten, forsamlingsfriheten og pressefriheten».

FNs generalsekretær ber samtidig regjeringen og opposisjonen i Iran om «å komme fram til enighet på lovlig vis gjennom fredelig dialog».

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå