Gå til sidens hovedinnhold

Godkjente kriseplanen

Et stort flertall i Senatet stemte for krisepakken som skal redde amerikansk økonomi.

Det ble natt til torsdag gjort et nytt forsøk på å få gjennom krisepakken som skal redde den amerikanske økonomien. Det første utkastet ble nedstemt mandag kveld av Representantenes hus.

Natt til torsdag fikk redningspakken et flertall positive stemmer i Senatet med 74 mot 25, melder CNN.

Både presidentkandidatene John McCain, Barack Obama, og visepresidentkandidat Joe Biden, stemte ja.

Avgjøres fredag
Redningplanen til en verdi av 700 milliarder dollar går ut på å kjøpe råtne lån, men i den reviderte versjonen som ble stemt over i senatet er redningspakken blitt sukret med skattelettelser som skal gagne amerikanere flest, og ikke bare selskapene på Wall Street.

Det er ventet at Representantenes hus vil stemme over planen på fredag.

- Til de demokratene og republikanerne som er imot denne planen, har jeg kun én ting å si: Ta ansvar og gjør det som er riktig for landet, fordi tiden til å handle er kommet, sa Obama under et valgkampmøte i La Crosse i delstaten Wisconsin onsdag, melder Reuters.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Lang og smertefull resesjon
Videre sa presidentkandidaten at USA vil stå overfor en lang og smertefull resesjon hvis redningsplanen på 700 milliarder dollar ikke blir vedtatt.

Redningspakken har til hensikt å skape tillit i finansmarkedet ved å kjøpe opp såkalte «råtne lån» fra skrøpelige banker og finansinstitusjoner.

- Tusenvis av selskaper kan gå konkurs, og millioner av jobber kan forsvinne, sa han.

Les også: USAs gjeldsklokke trenger mer plass

Mccain og Obama enige
Rivalen John McCain avga også sin stemme under avstemningen i Senatet onsdag kveld. Han er av samme oppfatning som Obama og mener et nei vil føre til en katastrofe.

Representantenes hus, som avviste redningspakken mandag, skal gjøre et nytt forsøk fredag.

- Hvis Kongressen avviser redningsplanen nok en gang, så vil den nåværende krisen utvikle seg til å bli en katastrofe, sa McCain.

Den reviderte redningspakken til Senatet er ventet å inneholde visse endringer for å få gjennomslag. Blant annet foreslås det å øke bankinnskudd som forsikres av amerikanske myndigheter fra 100.000 til 250.000 dollar.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene