*Nettavisen* Nyheter.

Godt å være ung i Norge

Foto: (Ung.no)

Norske ungdommer har det slett ikke så ille. I følge en ny rapport fra Verdens Helseorganisasjon er det godt å være ung i Norge.

07.06.04 09:52

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har nå undersøkt helse og levekår for europeisk ungdom i skolealder. Alt fra trening og kosthold til sosiale forhold og antall tannpuss om dagen er tatt med i den omfattende undersøkelsen.

Resultatene bygger på intervjuer med over 1500 ungdommer i aldersgruppene 11, 13 og 15 år i hvert enkelt europeiske land.

Likest og rikest
At de skandinaviske landene scorer høyt på sosiale forhold er ingen stor overraskelse. Men en sammenlikning av sosiale muligheter viser at Norge er desidert på toppen når det gjelder økonomiske og sosial muligheter for skoleungdommene.

Mulighetene til å reise på ferie med familien er også høyest i vår del av kontinentet. Nesten halvparten av alle norske ungdommer har vært på ferie to eller flere ganger i løpet av det siste året. Og når vi ikke er på ferie kan de fleste trekke seg tilbake til sitt private soverom. Det er bare Danmark som har en høyere andel av unge med eget soverom i Europa.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trives på skolen
Til tross for hva mange tror - mange norske ungdommer trives på skolen. Nesten halvparten av alle 13-åringene i undersøkelsen oppgir at de trives godt på skolen.

Men problemer med mobbing er vi ikke kvitt til tross for flere omfattende holdningskampanjer. over 40 prosent av 11-åringene oppgir at de har blitt mobbet på skolen i løpet av de siste månedene. I Sverige er dette tallet bare halvparten så høyt.

Frukt og grønt
Mengden salat og epler i kostholdet til norske ungdommer er ikke imponerende. Det er få land i Vest-Europa som har tilsvarende lave tall for daglig inntak av frukt og grønt. Men som en kompensasjon er norsk ungdom flinke til å kutte ned på brus og søtsaker.

Tannlegene har også all grunn til å glede seg over resultatene i underøkelsen. Altså om de ikke er redd for sine egne arbeidsplasser. Vi er nemlig veldig flinke til å bruke tannbørsten, sammen med Sverige og Sveits topper vi lista over ungdom som pusser tennene mer enn en gang hver eneste dag.

Lite alkohol
Mytene om den norske ungdomsfylla er heller ikke helt riktige om vi skal tro tallene fra WHO. Bare tyve prosent av 15-åringene oppgir at de drikker alkohol en eller flere ganger i uka. Dette blir bare småtterier om vi sammenlikner med ungdommen i England eller Danmark.

Debutalderen for alkohol ser også ut til å være blant de høyeste i Europa. Under en prosent av våre 11-åringer har vært beruset av alkohol, det tilsvarende tallet i England er over ti prosent for guttene og noe lavere for jenter.

Trener for lite
Men alt er nok ikke bare solskinn i rapporten fra WHO. Bare en av fem jenter og en av fire gutter beveger seg nok, dårlig sammenliknet med land som USA og England. Gutta er mer aktive enn jentene i alle aldersgruppene.

Flere saker fra Mozon
Genterapi kurerer kreft
Rykker ut mot klamydia
Slitasjegikt av C-vitamin?
England vurderer røykeforbud
Perilla mot allergiplager

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.