*Nettavisen* Nyheter.

Godt år for Folketrygdfondet

Oslo (NTB-Per-Helge Berg): Folketrygdfondet vokste med 22,6 milliarder kroner i fjor. Det gir en avkastning på 15,7 prosent og er et av de beste resultatene i fondets historie.

05.03.14 11:15

Til sammenligning var avkastningen året før på 12,2 prosent.

Folketrygdfondet er Oljefondets «lillebror» og investerer 85 prosent av kapitalen i Norge og 15 prosent i resten av de nordiske landene.

– 2013 ble et år med løft i aksjekursene og solid avkastning på kredittobligasjoner. Vi oppnådde vår høyeste avkastning siden 2009 og fikk det tredje beste resultatet i fondets historie, sier administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet i en kommentar.

Avkastningen i Statens pensjonsfond Norge, som er det offisielle navnet, var 0,9 prosentpoeng svakere enn referanseindeksen Finansdepartementet måler opp mot.

Det var aksjeporteføljen som bidro negativt, mens renteporteføljen gjorde det bedre enn referanseindeksen.

– Langsiktig

– Vi har en langsiktig investeringsstrategi, og vi må regne med at vi i perioder ikke oppnår meravkastning. Gjennom finanskrisen gjorde vi det bedre enn markedet, mens vi i perioder med sterk vekst kan forvente å få relativt svakere resultater, sier Svarva, som mener at fondets strategi har vist seg å være robust gjennom turbulente tider.

Fondet har ved inngangen til 2014 aksjer i 49 selskaper registrert på Oslo Børs.

De største investeringene er i selskaper som Statoil (16 milliarder kroner), Telenor (11 milliarder kroner) og DNB (11 milliarder kroner).

– Stor aktør

– Vi forvalter «det lille» fondet i Statens pensjonsfond, og må naturlig nok i mange sammenhenger finne oss i å komme i skyggen av det store fondet. Vi er imidlertid en stor aktør i Norge, og vi både kan og vil bidra til at markedene fungerer godt og at verdiskapingen i selskapene blir størst mulig, skriver Svarva i årsrapporten.

Ved utgangen av 2013 hadde fondet investert nærmere 4 milliarder kroner i Danmark, rundt 2,8 milliarder i Finland og rundt 9,9 milliarder kroner i Sverige.

Totalt har fondet investert i 151 aksjeselskaper i de nordiske landene, iberegnet selskaper i Norge.

Markedsverdien på Folketrygdfondet er nå på 167,8 milliarder kroner. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag