*Nettavisen* Nyheter.

Godt drikke til fårikål

Foto: (Crestock)

Tid for får - men hva drikker du til?

07.10.10 21:18

(SIDE2): Høst er tid for fårikål og viltmiddager. Varmt, fett og salt - saftig og god husmannskost slik mor lagde det.

Les også:- Du kødder ikke med fårikålen

Gode tips
På Vinmonopolet på Grønland Basar i hovedstaden får vi flere gode tips til godt drikke. Både for den tradisjonelle og for den vågale. Vineksperter og polansatte Morten Taihaugen og Anders Strøm forteller om en jevn strøm av folk som ønsker nettopp vin- og øltips til høstens tradisjonsrike rett.

Å kombinerer lam og vin er egentlig greit, men å finne vin til fårikål kan by på litt utfordringer fordi det er både kål og mye fett i smaksbildet. Men både rødt, øl, akevitt og sprudlende passer til Norges nasjonalrett.

- Majoriteten fleste vil ha vin til fårikål. Vi får mange spørsmål om hva som passer, særlig i disse tider, sier Anders Strøm til Side2.

Stikkord for vinen er at den bør være frisk og syrlig.

- Det handler om å rense ganen etter hver gang, og da passer det godt med mye syre i vinen, sier Morten Taihaugen.

For den tradisjonelle
Burgunder og Barbera er fine rødviner til fårikål, og noe mange foretrekker.

- Jeg vil anbefale en smaksrik vin, gjerne fruktdreven, fordi det ikke smaker med mye fat eller vanilje til denne retten, sier Strøm.

Under finner du deres tips:

Murgo Etna Rosso, Italia
(# 10311, kr 130)
Dyp rød på farge, aroma av røde bær og urter.

Prat-Castel, Gaillac 2009, Frankrike
(# 80532, kr 96)

Mørk, dyp blålilla på farge. Ung aroma av mørke røde bær og urter. Saftig, fruktig og fyldig på smak.

Les mer her:Her er høstens viner

Barbera d'asti Selezione Luca Roagna 2008, Italia
(# 59869, kr 145)
Frisk og fyldig rødvin. Dyp rød på farge. Duft av kirsebær og bringebær, blomster og kalkmineraler.

Chanson Bourgogne Pinot Noir Reserve du Bastion 2008, Frankrike
(# 10157, kr 129)
Middels dyp fiolettrød. Aroma med preg av mørke kirsebær og plomme.

Les også:Prøv pinot fra New Zealand

Mara Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2008, Italia
(# 31172, kr 159)

Mørk rødfiolett. Ung. Aroma preget av fat og modne røde og mørke bær.

- Hvis man ønsker en litt utradisjonell rødvin, kan man gå for en Ripasso. Druen er tørket noe som gir vinen god sødme. Den har jeg selv forsøkt til, og det smakte, sier Strøm.

For den vågale
Champagne, tørr cider og bittert øl er passende tørsteslukkere til retten.

Gueze Contillon Lambic Bio, Belgia
(kr 91)

Spontanfermetert øl, kan kalles ølets svar på champagne - det vil si syrlig og friskt.

- Mye sitrus, blomster og litt kvae merkes i dette ølet. Det er for den vågale, men det vil passe godt til hvis en skal gå for noe annet enn butikkøl, sier Taihaugen.

Nøgne Ø, Indian Pale Ale, Norge
(kr 73)

Fyldig og bittert øl med aroma av lys malt, appelsinaktig fruktighet og humle.

Snake Dog, Indian Pale Ale, USA
(kr 42)

Friskt og bittert øl med aroma av malt, sitrus og frukt.

Valderance Cidre de Bretagne Bouché Brut, Frankrike
(kr 60)

Smaker av epler og urter, tørr og syrlig med litt bitter ettersmak.

- Cider smaker til ost, skalldyr og fisk, men den kan være fin til fårikål hvis en ønsker noe litt annet. Vi er tradisjonelt vant med søt cider her i Norge, men den tørre er friskt og syrlig, og veldig god, sier Taihaugen.

Déthune Grand Cru Extra Brut, Frankrike
(# 10790, kr 211)

Lys grønngul i fargen. Frisk aroma av eple, sitrus, toast og mineral. Frisk og syrlig på smak. Nydelig tørrhet - og god mousse. Fyldig og fin med mineralsk ettersmak.

Les mer her:To nydelige sprudlenyheter

Samtlige vin- og øltips finnes i Vinmonopolets basisutvalg.

Oppskrift til fire personer er hentet fra nettstedet Fårikålens venner:

Ingredienser:

1 ½ kg fårikålkjøtt

1 ½ kg hodekål

4 ts hel pepper

2 ts salt

3 dl vann

Slik gjør du

1. Del hodekålen i båter.

2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.

3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet). Ca. 2 timer.

4. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener.

Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel mellom lagene (1-2 ss, per 4 porsjoner).

Serveres med kokte poteter.

Råd på veien:

- Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.

- Hvis du ønsker mindre fett, bytt ut fårikålkjøttet med lammelår (litt dyrere, men veldig godt!).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.