RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Godt fjorår for Oljefondet

Sist oppdatert:
2004 ble et meget godt år for oljefondet med en avkastning på 8,5 prosent, som er bedre enn den forventet langsiktig avkastning
Fjerde kvartal 2004 var et meget godt kvartal for oljefondet, som da klarte en nesten like god avkastning som de tre foregående kvartalene i 2004. Dette melder Aftenposten.

Ifølge avisen fikk Oljefondet en avkastning på 8,5 prosent i 2004, når man ikke tar hensyn til valutaeffekter.

FTSE World sin aksjeindeks steg med 7,4 prisent i siste kvartal, noe som var beste kvartal som følge av sterk oppgang i verdens aksjemarkeder nettopp i siste kvartal i fjor.

Med den fordelingen oljefondet har i aksjer og obligasjoner, blir dette trolig en samlet avkastning på rundt 4 prosent i siste kvartal. Fondet har tidligere rapportert at avkastningen i de tre første kvartalene ble 4,23 prosent regnet i utenlandske penger. Dermed ender fondet trolig opp rundt 8,5 prosent totalt for 2004. Det melder Aftenposten.

Finansdepartementet legger til grunn en langsiktig årlig avkastning på 6 prosent i oljefondet. Fjorårets avkastning ligger godt over dette. Direktør Knut N. Kjær i oljefondet vil ikke kommentere 2004-resulatet før han legger frem fondets årsrapport 1. mars.

Regnet i norske kroner var oljefondet 998 milliarder kroner ved utgangen av november. I løpet av desember passerte fondet det magiske tallet 1000 milliarder kroner.

Nye tilførte midler var i gjennomsnitt drøyt 10 milliarder kroner pr. måned i fjor frem til november. Hvis dette tallet legges til grunn også for desember, kan oljefondets verdi anslås til rundt 1025 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret.

Dette er drøyt 220 000 kroner pr. hode i Norge. Økningen pr. hode i fjor var knapt 40 000
kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere