RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Godtar ikke politiets ID-kort

Statens vegvesen vil gjøre det vanskeligere for innvandrere å få førerkort i Norge. Årsaken er at de ikke stoler på ID-kortene de har fått av politiet.

I et høringsskriv til politiet og vegmyndighetene foreslår Statens vegvesen en strengere linje overfor innvandrere som ønsker å få utstedt et norsk førerkort.

- Kan lyge til politiet
Etter flere møter mellom Utlendingsdirektoratet og Politidirektoratet, er Vegdirektoratet kommet fram til at legitimasjonskortene innvandrerne får fra politiet, ikke er gode nok som sikker identifikasjon.

«Det har kommet fram at Politiets informasjonskort kun er basert på informasjon fra vedkommende asylsøker. Det ligger i sakens natur at oppgitt identitet i mange tilfeller kan være falsk.» skriver seksjonsleder i Statens vegvesen, Erik Thomassen i skrivet.

Bedrer sikkerheten
Han foreslår derfor at forskriften om å utlevere førerkort til flyktninger endres, slik at bare de som har fått bekreftet identiteten sin fra UDI kan få kjøretillatelse i Norge. Ifølge Thomassen vil det nye forslaget bedre sikkerheten og spare staten for penger.

«For aktuelle førerkortkandidater vil dette være en stor ulempe, ved at de faktisk ikke får utstedt førerkort før identiteten er sikker. Dette må imidlertid veies opp mot samfunnets behov for sikkerhet.» skriver han videre.

- UDI må bli kjappere
Og hos organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) er man enig i argumentasjonen.

- Jeg forstår at vegvesenet ikke vil utstede førerkort til innvandrere som man ikke vet hvem er. Førerkort skal jo være et svært sikkert identifikasjonskort. Problemet ligger snarere hos UDI som bruker for lang tid på saksbehandlingen av asylsaker, som igjen fører til at innvandrere havner i en slik situasjon der de ikke kan få førerkort, sier Jon Ole Martinsen i SEIF til iBergen.no.

Høringsinstansene har frist fram til 1. juni for å si sin mening om forslaget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere