Gå til sidens hovedinnhold

Godtroende kjøpere blir lurt for store beløp

Blir du tibudt å kjøpe en flatskjerm TV til småpenger, bør du være ekstra forsiktig. Tilbudet er ofte altfor god for å være sant.

Stovner: Forrige helg ble det meldt om to saker der privatpersoner ble tilbudt å kjøpe dyre, tekniske varer langt under pris. Personer ga fra seg penger, men tilbydere stakk de av gårde uten å gi fra seg varene. Hendelsene fant sted på Økern torg og ved Stovner senter.
- Fire personer i alder 16-20 år ble tatt for dette. De tilsto forholdet og ble dimittert. Fire dager senere ble de tatt på nytt for liknende bedrageri i sentrum, sier politietterforsker Audun Jevnaker ved Stovner politistasjon.
Ifølge Jevanker er slike saker begynt å bli ganske vanlige. Unge ranere avviker fra det bilde man har av personer som selger tyvegods.
- Det dreier seg ofte om veltalende og velkledde personer som oppsøker folk og tilbyr dem dyre varer langt under pris. Som regel sier de at det er en bedrift som legges ned eller konkursbo.

Ingen varer

Når personer møter opp som avtalt blir de avkrevd penger med forklaring at varene ligger i en bli lengre bort. Dersom de gir penger, forsvinner bedragere fort uten å vise noen varer.
- Det er fordi det ikke finnes noe varer. Hvis tilbudet er for god til å være sant er det ofte fordi det ikke er sant, sier Jevnaker.
Personen som ble lurt på Stovner fikk tilbud om å kjøpe tre flatskjermer til 15.000 kroner.
- Det bør ringe en bjelle når en hører noe slik, sier Jevnaker.

Melder ikke fra

Ifølge Jevnaker kan de sakene som meldes til politiet være toppen av isbreen.
- Folk som kjøper tyvegods vet at de gjør noe ulovlig. Derfor har de ingen utvei når de blir lurt for pengene. Noen kommer til politiet og forteller at de er blitt ranet.
Selv om det dreier seg om unge ranere i dette konkrete tilfellet, advarer Jevnaker mot personer som kommer med liknende tilbud.
- I disse to sakene forrige helg var det unge personer. Noen ganger kan det være personer som er i 30-40 års alderen. Problemet ligger i det at de ofte virker troverdige og kan lure godtroende mennesker.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping