RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Golfens Mekka

I Gullane er det blitt spilt golf siden 1650.

I Gullane har man spilt golf siden 1650. Stedet er et paradis på jord for golfere og burde stå på alles «må-reise-til-liste».

Gullane er en av disse koselige landsbyene som du finner i East Lothian rett sør for Edinburgh. Landsbyen er svært gammel og kirkeruinene er fra 1100-tallet.

I dag er det først og fremst golferene som valfarter til byen. Ikke mindre enn fire baner finner du her. Gullane 1, 2 og 3 som er åpne for alle, når det er ledig tid.

Skaff deg din egen mobile caddie: Klikk her!

Dessuten Muirfield - som tillater gjester på tirsdager og torsdager – hvis du har bestilt tid 12 måneder i forveien.

Valget denne gang falt derfor på Gullane 1, som er den mest rennomerte av de 3 nummererte banene.

RARITETER: Archie Bairds lille museum tar deg på en reise gjennom golfhistorien.
RARITETER: Archie Bairds lille museum tar deg på en reise gjennom golfhistorien.

Historieforteller
- Golfen kom til Skottland fra Nederland på 1400-tallet, forteller Archie Baird. Vi var ute i god tid og hadde bestilt en leksjon i golfhistorie med den pensjonerte veterinæren og krigsflyveren.

Archie har en av verdens største private samlinger av golfantikviteter, som han stiller ut i sitt eget lille museum i tilknytning til proshopen.

Ganske spesielt å holde en ubrukt, 150 år gammel fjærball, som er verdsatt til 26.000 pund. Eller å se på alle de morsomme variantene av golfkøller som for eksempel enn kølle med hull i midten til å bruke i vannhinder.

- Jeg har prøvd alle raritetene, men ingen fungerer, ler Archie. For å komme inn i museet må du bestille tid på forhånd, men Archie stiller på kort varsel så sant han ikke er ute og spiller golf.

Gullane 1
- Det som gjør Gullane unik er at banene ligger på en ås, forteller Alasdair Goode. Han driver proshopen i Gullane.

VERDENS BESTE?: Gullanes tredje hull er regnet blant golfens aller beste.
VERDENS BESTE?: Gullanes tredje hull er regnet blant golfens aller beste.

Dermed får du ikke den samme umiddelbare nærhet til sjøen som på en del andre baner. Til gjengjeld en fantastisk utsikt.

Alle banene starter rett utenfor byen og man spiller seg oppover åsen til man kommer opp på et platå. Allerede fra tredje hull på Gullane 1 får man en utsikt som får meg til å smile.

Interaktiv golfklubb: Klikk her!

Vel oppe på syvende hulls utslag må jeg imidlertid trekke pusten. En 360 graders utsikt mot Edinburgh, over fjorden Forth of Fife og mot resten av East Lothian.

VAKREST?: Med syvende green i forgrunn har du en 360 grader utsikt det ikke er lett å slå.
VAKREST?: Med syvende green i forgrunn har du en 360 grader utsikt det ikke er lett å slå.

Jeg skal like å se et golfhull med tilsvarende utsikt. Banen har ellers alle linksbanenes varemerker. Mange, dype bunkere som må ha innebygd ballmagnet, harde fairwayer og ikke minst raske, store og ondulerte greener.

På Gullane spiller man en klassisk ut og inn sløyfe og etter å ha vært helt nede ved stranden, hvor betonghindre fra krigen ligger tett, spiller man seg tilbake mot klubbhuset.

På toppen av åsen får man utsikten utover landsbyen med lave pittoreske hus. 17 hullets fairway kryper nedover til en green som ligger på nivå med klubbhuset.

VANSKELIG INNSPILL: Hold tunga rett i munn. Disse bunkrene har ballmagnet.
VANSKELIG INNSPILL: Hold tunga rett i munn. Disse bunkrene har ballmagnet.

Nedoverbakken gjør at jeg bare har en kort wedge igjen til greenen. Men nervene tar meg. 3 hoggtenner av noen bunkere ligger der for å skremme meg, og det klarer de.

Heldigvis blir det pitch, putt og par. Runden tar slutt og jeg huller ut på det sympatiske 18 hullet og strener bort til klubbhuset for en velfortjent, skotsk forfriskning.

De gode naboene
Gullane 2 kan i stor grad sammenlignes med sin storebror når det gjelder layout, men er noe kortere. Banen har noen fantastisk flotte par 3 hull med kanskje nummer 11 som et høydepunkt.

Jeg står overfor 190 meter fram til greenen hvor 8 bunkere ligger og venter på å glefse i seg slaget mitt. En nydelig utsikt for å ta bort oppmerksomheten og vind som blåser rett i mot gjør det ikke enklere.

TØFF: Hull to er en tøff opplevelse, oppover og mye seig røff.
TØFF: Hull to er en tøff opplevelse, oppover og mye seig røff.

Utfordringene står i kø, men også gleden ved et fantastisk hull. På veien mot klubbhuset spiller man også det flotte 13 hullet. Ikke mer enn 360 meter, men kraftig oppover.

For par kreves det to gode slag og selvfølgelig må noen bunkere av den vemmelige sorten også lures.

Gullane 3 er en ganske kort bane og er derfor pensjonistenes førstevalg i Gullane. Ikke verdt et besøk alene. Men etter fish’n chips og en pint av det lokale brygget er det en passe utfordring for meg før en fantastisk dag går over til kveld.

ÆRVERDIG: Medlemmenes klubbhus. Vi som er gjester har vårt eget.
ÆRVERDIG: Medlemmenes klubbhus. Vi som er gjester har vårt eget.

Ikke bare golf
Det er som overalt i denne delen av Skottland mange valgmuligheter for overnatting. Fra det eksklusive hotellet Greywalls ved Muirfield til mer moderate Golf Inn med en imponerende samling maltwhisky i baren.

Når du er i Gullane må du ikke gå glipp av puben Old Clubhouse, som faktisk er Gullane GCs gamle klubbhus. Et sted som tar deg tilbake til en tid med hickorykøller og guttaperkaballer.

I umiddelbar nærhet finner du også ruinene og den praktfulle hagen til slottet Dirleton som ble bygget på 1200 tallet.

REISELIVSORGANISASJONEN VISIT BRITAIN HAR BETALT JOURNALISTENS UTGIFTER TIL DENNE SAKEN.

Interessert i golf? Sjekk Nettavisens golfmagasin!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere