RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Google, mer enn en søkemotor

Foto: EPA/SCANPIX
Sist oppdatert:
De fleste bruker Google daglig for å søke etter nettsider, men det kan brukes til så mye mer. Les vår Google-guide.

(YEYE):Google har utviklet seg til å bli et av verdens største varemerker. Men du som trodde at det kun er en søkemotor tar feil.

Google tilbyr en rekke tjenester og applikasjoner som kan gjøre din digitale verden svært mye enklere. Og det beste av alt er at du kan bruke sammen brukernavnet og passordet for innlogging på alle Google-tjenester. Her gir vi deg en oversikt over de mest nyttige Google-verktøyene.

Les også
Se Googles kontorparadis
Google for designelskere

Google Boksøk
Akkurat som navnet tilsier er dette en side hvor du kan søke etter bøker. Dersom resultatet du får opp er en bok uten opphavsrett kan man i enkelte tilfeller laste ned boken som PDF-kopi helt gratis. For hvert resultat kan du få opp en referanseside med bokanmeldelser og informasjon om hvor du kan kjøpe og låne boken.

Google Dokumenter
Applikasjon med tekstbehandling- og regnearkprogram hvor du kan åpne for å gi andre tilgang til å redigerer og oppdaterer dokumentet. Gjør det enkelt når flere samarbeider på et prosjekt.

Google Checkout
Her kan du handle i flere hundre nettbutikker og holde orden på kjøp og oppsporinger på ett og samme sted.

Google Earth
Se satelittbilder fra hele verden. Viser kart, terreng og 3D-bygninger, og du kan til og med utforske galakser på himmelen. Lagre steder du har reist til og del informasjon med andre.

Google Health
Registrer din fysiske tilstand. Lær om dine helseproblemer, og hold oversikt over for eksempel hvilke vaksiner du har tatt til hvilken tid. Amerikanske brukere kan bruke tjenesten til å kommunisere med sin lege, men Google Health eksisterer dessverre ikke på norsk foreløpig.

Google Homepage/iGoogle
Personaliser ditt Google-søk med iGoogle. Her kan du legge til forskjellige gadgets som kalender, nyhetsfeeder, dagens sitat, værmelding og mye mer. Slik får du din personlige nettavis hver gang du er pålogget og bruker Google. Du kan også velge design fra blant annet Dolce & Gabbana, Mads Nørgaard og Philippe Starck. Les også Google for designelskere.

Google Kalender
Bruk kalenderen til å holde styr på alt som skjer i livet ditt og koordiner planer sammen med familie og venner. Lag invitasjoner, send påminnelser og få varsler på mobiltelefonen.

Google Maps
Dynamiske kart for hele verden. Opprett egne kart og legg til tekst, bilder og video. Finn veibeskrivelser og trafikkmeldinger.

Google Notatbok
Samle og organiser notater, dokumenter og bokmerker med notatboken. Tilgjengelig fra både datamaskinen eller mobilen, og gjør det enklere å planlegge for eksempel en ferie eller et kjøp hvor du vil sammenligne alternativer og priser.

Google oversetter
Ved hjelp av Googles maskinoversettelsesteknologi kan du oversette enkelte ord eller hele nettsider. Flere språk er tilgjengelige, der i blant engelsk, japansk, finsk og arabisk.
Slik ser for eksempel Yeye ut på hindi.

Vær oppmerksom på at oversettelsen av en hel nettside aldri vil være grammatisk korrekt, da oversettelsen gjøres av en maskin.

Google Page Creator
Lag din egen nettside på den enkle måten, uten å måtte kunne HTML eller bruke komplisert programvare.

Google Talk
Denne applikasjonen er Googles versjon av MSN. Her kan du blant annet chatte med dine venner, ringe gratis til en annen bruker, sende og motta voicemail og sende filer med ubegrenset størrelse.

Google Video
Denne tjenesten er en søkemotor for videoer, og fungerer på samme måten som Googles bildesøk. Du får opp resultater på tvers av alle nettsider.

Andre nyttige funksjoner

Hvem linker til deg?
Finn ut hvem som linker til din nettside eller blogg ved å taste inn link: foran din nettadresse i søkefeltet. For eksempel link:www.yeye.no.

Definere ord
Taster du inn define: foran et ord du ikke vet hva betyr i søkefeltet, får du opp definisjoner av ordet. Denne funkjsonen fungerer riktignok kun med engelske ord. For eksemper define:dog.

For siste nytt fra Yeye: Gå til forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere