RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Google over 300

Sist oppdatert:
Den hypede Google-aksjen steg til nytt nivå mandag. Ellers var oljeprisen i fokus på Wall Street
Oppgang for Google-aksjen og oljeprisen var to av tingenen som var i fokus på Wall Street mandag.

Google-aksjen har hatt et fantastisk løft etter noteringen. Mandag steg aksjekursen til verdens største søkeselskap 300 dollar pr. aksje. Til sammenligning var internettaksjene Yahoo og e-handelsauksjonshuset eBay ned i mandagens handel.

Oppgang var det også for oljeprisen. Det var med på å holde igjen et aksjemarked som hadde tendenser til oppgang. Oljeprisen var oppe i hele 60,95 dollar pr. fat i løpet av handelsdagen, men endte opp 60,45 dollar.

Til tross for den høye oljeprisen kjempet altså markedet seg oppover mot slutten av handelen, og alle de ledende aksjeindeksene sluttet tilnærmet flatt. Dow Jones-indeksen falt 3 poeng til 10.294 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen falt 0,5 poeng til 1.191 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen falt 8 poeng til 2.045 poeng.

På den positive siden blant tungvekterne på Wall Street var Boing og Exxon Mobil i mandagens handel.

Gevinstsikring senket markedet

Oslo Børs har hatt en tung dag, og hovedindeksen faller 1,12 prosent til 277,75. Dagen har vært preget av fall i mange av den siste tids vinnere.

Pan Fish, som den siste tiden har steget voldsomt på nyheter om John Fredriksens oppkjøp, faller kraftig tilbake i dag, på nyheten om at DnB NOR har solgt 24 prosent av aksjene i selskapet. Det er ikke kjent hvem kjøperne er, men det skal visst nok dreie seg om et spredningssalg.

Pan Fish stengte ned 10,00 prosent, og er dagens taper. Fjord Seafood klarte seg imidlrtid noe bedre, men endte likevel dagen ned 7,1 prosent.

Norsk Hydro falt ytterligere etter lunsj. Tungvekterne ender dagen ned 1 prosent, mens Statoil stiger 0,4 prosent.

Det har vært en heller dårlig dag for seismikkselskapet GGS, som stenger på 9,78 som er ned 11,1 prosent, og GGS er dermed dagens taper.

Også en av fredagens vinnere, Catch, faller i dag tilbake og er ned 8,7 prosent. Også bulkselskapet Jinhui faller sterkt mot slutten, og stenger ned 7,2 prosent.

Alle de små oljeselskapene har hatt en tung dag, og både PA Resources, Altinex og DNO faller tilbake i dag. PAR og Altinex faller begge over 5 prosent i dag, mens DNO falt 2,7 prosent.

Men det nylig noterte oljeselskapet Questerre Energy stiger i dag 5,9 proent på nyheten om at selskapet har funnet gass i sin første brønn, Central Alberta i Canada. Men denne nyheten nådde først Oslo Børs etter at børspause var innført.

En av dagens vinnere er Domstein, som fredag solgte sine aksjer i Fjord Seafood til John Fredriksen. Fiskerikonsernet ender dagen opp 3,3 prosent.

Det har også vært stor handel i de to nynotere selskapene Revus Energy og Eidesvik Offshore, som begge stiger godt fra børsnoteringene på 42 og 45 kroner. Revus sluttet dagen i 44 kroner, mens Eidesvik endte dagen i hele 50 kroner.

Etter at Telenor falt 1,1 prosent til lunsj, steg de mot slutten i dag og endte til slutt opp 0,5 prosent til, tross for DnB NOR i dag kastet aksjen ut av porteføljen sin.

Flat USA-åpning

Det startet med en flat til positiv åpning på Wall Street mandag. Dette var bedre enn forventningene i forkanten av åpningen.

Dow Jones-indeksen var opp 0,2 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var opp 0,1 prosent.

Den brede S&P 500-indeksen var også opp 0,5 prosent etter åpningen.

Mot nedgang i USA

Før dagens børsåpning i USA, peker det brede markedet nedover. Det ser ut til at børsen vil åpne ned, fordi den sterke oljeprisen setter press på aksjene. USA futuren har ligget i negativt territorium hele dagen, og sentimentet for aksjer er negativt i hele Europa. Det er den høye oljeprisen som skaper frykt for at konsumet i USA vil falle, hvilket betyr lavere corporate profits.

Oslo Børs faller

Oslo Børs fortsetter tendensen fra åpningen og faller videre.

Ved lunsjtider er hovedindeksen ned 0,58 prosent til 279,30. Etter at det ble kjent at DnB NOR fredag solgte 24 prosent av aksjene i Pan Fish, faller selskapet mandag. Pan er på tidspunktet ned 7,14 prosent til 1,95.

Børslokomotivet Norsk Hydro er ned 0,42 etter at de åpnet opp i dag. Statoil, som også åpnet opp, har falt noe tilbake og er foreløpig opp 0,20.

I likhet med Pan Fish faller også Fjord Seafood, enn dog noe mindre enn Pan, og er ned 4,37 prosent.

Seismikkselskapet GGS er fremdeles ned ca. 9 prosent, noe det også var etter en drøy halvtimes handel.

Domstein, som fredag solgte sine aksjer i Fjord Seafood, er fremdeles opp etter dagens åpning. Aksjene i fiskerikonsernet har så langt i dag steget 5,88 prosent.

Riggselskapet PetroJack, som er anbefalt av blant annet Norse Securites, faller noe etter dagens åpning og er opp 1,85 prosent.

I dag kastet DnB NOR Telenor ut av porteføljen sin. Aksjen er til nå ned 1,1 prosent.

Som vi før i dag spådde har ikke Oslo Børs dratt nytte av den høye oljeprisen. De ser ut til som de fleste små oljeselskapene alle må tåle en nedgang i dag. Blant annet er den siste tids vinnere, PA Resources og DNO, ned 3,5 prosent.

Markedene i Europa faller videre. FTSE-100 i London er ned 0,7 og DAX-indeksen i Frankfurt er ned 1 prosent. CAC-40 i Paris er ned 1,05, mens Stockholms indeksen OMX er ned 1,9 prosent.

Nedgang tross oljeoppgang

Oslo Børs innleder uken med fall på tross av oljeprisoppgang. Sjekk ut åpningen av aksjeuken her:

Det er oppgang i oljeprisen, men det drar ikke Oslo Børs med seg. Selv om oljeaksjene viser en svak oppgang trekker resten av markedet hovedindeksen ned.

Hovedindeksen faller 0,2 prosent mens Statoil og Hydro stiger henholdsvis 0,39 prosent og 0,59 prosent. De to viktige oljeaksjene åpnet imidlertid dagen ned.

Etter fredagens kraftige rally i Fjord og Pan Fish faller aksjene tilbake. I Fjord kjøpte John Fredriksen seg fredag kraftig opp, mens DnB NOR solgte sine aksjer i Pan samme dag. Disse aksjene er spredd i et spreningssalg foretatt av DnB NOR Markets.

Pan er ned 3,33 prosent mens Fjord er ned 1,67 prosent etter vel en drøy halvtimes handel.

Nedgang er det også for GGS. Seismikkselskapet har stor eksponering mot Iran, og etter lørdagens presidentvalg virker en mer forsonende og handelsvennlig linje fra det islamske regimet mindre troverdig. Aksjen faller dermed 9,1 prosent.

Fiskekonsernet Domstein meldte fredag at de har solgt sine aksjer i Fjord Seafood til John Fredriksen. Dette får aksjene i fiskerikonsernet til å stige 7,2 prosent mandag.

Også riggselskapet PetroJack stiger. Aksjen er opp 2,78 prosent mandag, etter at blant annet Norse Securities har anbefalt kjøp.

IT-sektoren har ikke vært noen fest de siste månedene, men Fast kunne mandag melde om flere større kontrakter. Dette får aksjen til å løfte seg 1,23 prosent.

I Europa er aksjene fremdeles ned. I London er FTSE-100 ned 0,4 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,6 prosent mens aksjene i Stockholm faller 1,3 prosent.


Usikkert - tross oljerekord

Som kjent var oljeprisen kraftig opp fredag, og steg videre til rekordhøye 60,47 dollar fatet mandag morgen, etter det ble kjent at Mahmoud Ahmadinjead ble valgt til ny president i Iran.

Ved en oljepris på 60 USD eller mer begynner en del investorer å frykte at den høye oljeprisen vil legge en demper på selskapenes inntjening, da særlig produksjons- og fraktkostnader, noe som preget markedet fredag og trolig vil gjøre det i dag også.

Til tross for den høye oljeprisen, er det usikkert om Oslo Børs vil løfte seg noe særlig i dag. Bakgrunnen er større fall på de internasjonale børsene. DAX indeksen i Frankfurt er ned 0,65 og FTSE-100 i London er ned 0,4.

I tillegg er det sannsynlig at en god del investorer vil kjøpe aksjer i Fjord Seafoods etter at Fredriksens inntog fredag ble kjent. Det har den siste tiden blitt populært å kjøpe det Fredriksen kjøper, uansett hva det er.

Budkampen i oppdrettsnæringen ser også ut til å fortsette. I morgentimene i dag ble DnB Nors post på 24 prosent solgt. Hvem som er kjøperen, er foreløpig ukjent. Både Jens Ulltveit-Moe og John Fredriksen avviser at de står bak oppkjøpet.

Det er også muligheter for at Norsk Hydro og Statoils samarbeid om Shtokman kan gjøre at flere igjen vil begynne å snakke om en fusjon mellom de to børslokomotivene. Flere aktører snakker også om at Norske Skogindustrier igjen kan klare å få en prisøkning denne gangen fordi markedet, både i USA og Tyskland, har bedret seg den siste tiden.

Oljeprisen tynger i Asia og USA

Det var tilbakegang på de amerikanske børsene fredag. Den brede S&P 500-indeksen falt 0,8 prosent til 1.191,57 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen falt 0,84 prosent til 2.053,27 poeng.

Det var også fall på de asiatiske børsene mandag morgen. Ny topp for oljeprisen var årsaken til fallet. Oljeprisen steg over 60 dollar fatet etter at resultatet fra presidentvalget i Iran ble kjent.

Morgan Stanleys asiaindeks, som følger mer enn 1.000 aksjer i regionen, falt 0,8 prosent mandag morgen. Samtidig var Nikkei-indeksen ned 1,2 prosent, mens Sør-Koreas Kospi-indeks falt 1,4 prosent.

I Kina steg indeksene på optimisme rundt forslag om friere regulering av verdimarkedene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere