RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Google-salget starter i dag

Sist oppdatert:
Det høyprofilerte salget av aksjer i søketjenesten Google starter i dag, og skal føre frem til prising neste uke. Deretter skal Eric Schmimdt og Google gå på børs
Google starter nettauksjonen av selskapets aksjer i dag klokken 15 norsk tid, ifølge en melding på Googles hjemmeside.

Auksjonen er bare åpen for investorer som har registrert seg på forhånd.

Google har valgt å gjøre emisjonen og nedsalget i forkant av den planlagte børsnoteringen på en utradisjonell, og nettbasert, måte. I stedet for at meglerhusene som tilrettelegger noteringen fordeler aksjer til sine kunder, blir det gjennomført en nettauksjon for å sette prisen og fordele aksjer.

Noteringen av Google er årets store begivenhet i børsmiljøet i USA, både på grunn av den nye måte å gjøre noteringen på, men også fordi dette er en meget stor transaksjon som med et stiv indikert pris. Det vil på mange måter være en test på investorenes risikovillighet.

Emisjonen og aksjenedsalget skal etter planen verdsette selskapet til opp mot 20 milliarder dollar, eller 140 milliarder kroner.

Det har vært flere problemer underveis.

Tidligere denne uken ble det kjent at Google har måttet inngå et forlik med konkurrenten Yahoo, og må gi Yahoo aksjer til en verdi av rundt 300 millioner dollar. Bakgrunnen er strid om hvorvidt Google har kopier annonseteknologi fra Overture, som er kjøpt opp av Yahoo.

I tillegg har det kommet frem at Google har utstedt 23,2 millioner aksjer til konsulenter og tidligere ansatte, aksjer som ikke er blitt registrert i tråd med lovgivningen.

På toppen av det hele frykter mange at finansbransjen vil stille seg avvisende til den nye mekanismen Google har valgt, og at fond og forvaltere vil la være å tegne så mye som de ellers ville gjort.

Tradisjonelt har fond og store investorer fått tildelt poster til det som har vært ansett som gunstige kurser, og har derfor vært villige kunder for meglerhusene som tradisjonelt har tilrettelagt emisjoner i USA.

Spørsmålet er om store bransjeaktører vil bidra til å gjøre en suksess ut av en auksjonsmodell som ødelegger dette koselige forholdet, spesielt ikke når emisjonen uansett er priset stivt, etter de fleste solemerker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere