*Nettavisen* Nyheter.

Googles alternativ til Word

Google har nå relansert sitt nettbaserte tekstbehandlingsprogram Writely. Holder det mål?

22.08.06 15:42

Writely var et nettbasert tekstbehandlingsprosjekt som ble lansert i 2005. I mars i år gikk Google inn med penger og kjøpte opp hele løsningen.

Fortsatt i beta-utgave
Siden den gang har det vært stille, men nå har selskapet åpnet for at brukere igjen kan registrere seg for å teste løsningen helt gratis.

Writely er fortsatt i en betafase, men systemet er fullstendig oppegående.

Samarbeid og tilgjengelighet
Så hvilke fordeler har et nettbasert tekstbehandlingsprogram, fremfor en gratisløsning som for eksempel Open Office?

Stikkordet er samarbeid og tilgjengelighet, for det er ikke til å komme unna at rent funksjonsmessig rekker ikke Writely Open Office til kneskålene en gang.

Funksjonsmessig likt WordPad
Når det gjelder tekstbehandlingsfunksjonene i Writely ligger programmet omtrent på samme nivå som Windows integrerte tekstbehandlingsprogram WordPad. Det betyr at du kan formatere tekst med størrelse, teksttype, kursiv, fet skrift, fargekoding og de grunnleggende funksjonene.

Du kan naturligvis sette inn bilder, tabeller, lage punktlister og legge inn hyperlenker. I tillegg finner vi en del funksjoner som går mer på samarbeid med muligheter for å legge inn egne kommentarer i dokumentet.

Stavekontroll er også integrert i programmet, men så langt er det ikke tilgjengelig på norsk.

Alternativ for bloggere
Fordi dette er en web-løsning er også muligheten integrert for å blogging. Dokumentene du skriver i Writely kan publiseres rett ut på din blogg på blant annet Blogger.com – eller for eksempel en WordPress-basert blogg.

Fordi disse løsningene ofte har dårlge redigeringsløsninger kan dette være en mulighet for mange.

Samarbeid i fokus
Det som derimot er den store fordelen med Writely er at flere personer har tilgang på de samme dokumentene. Hvis det er nedsatt en arbeidsgruppe, kan flere personer ha mulighet til å redigere dokumentene dere arbeider med, uten at filer må sendes frem og tilbake.

Writely tilbyr faktisk muligheten til at flere personer kan jobbe med det samme dokumentet samtidig. Det er nettopp dette som er den store styrken til Writely.

Krever ingen installasjon
I tillegg krever ikke programmet noen form for installasjon. Writely har du tilgang til på en hvilken som helst datamaskin som er koblet på internett, og det gjelder også alle dokumentene som du arbeider med.

Skulle du derimot har et behov for å ha dokumentene dine filer på datamaskinen er ikke det noe problem. Writely kan eksportere dokumentene til Word, OpenOffice, rikt tekstformat, HTML – eller PDF.

Har du filer du har arbeidet med i Word som du vil laste opp på Writely er ikke det noe problem heller. Writely kan importere fra Word, OpenOffice, HTML og rikt tekstformat, i tillegg til bildefiler av typen GIF, PNG, JPG og BMP.

Hurtigtaster fungerer normalt
Det som kanskje er det mest overraskende er at selv om programmet kjøres i nettleseren, så fungerer de vanligste snarveiene på tastaturet. Det betyr at innøvde snarveier som utskrifter, lagring, utheving og lignende fungerer som du er vant med fra andre tekstbehandlingsprogrammer.

En av de største farene ved å benytte et nettbasert redigeringsprogram er at man står i fare for å miste alt man har gjort hvis nettleseren bryter sammen – eller det har gått for lang tid siden du har gjort noe sist slik at du automatisk har blitt logget ut.

Med Writely fremstår ikke dette som noe problem. Vi lot programmet stå ubrukt i rundt en time, og det viste ingen tegn på å reagere på at det hadde gått så lang tid. Dokumentene du jobber med blir også lagret ofte, slik at du ikke står i fare for å miste noe særlig arbeid om nettleseren skulle bryte sammen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Husker alle endringer
Writely tar også vare på alle endringer som blir gjort med et dokument over tid, og fordi du kan gi flere personer tilgang på et dokument, kan du også få oversikt over hvem som har gjort hvilke endringer.

Ved et par museklikk kan du gjøre en sammenligning av det samme dokumentet i forskjellige stadier av utviklingen. For eksempel kan du på mandag morgen se ord for ord hva som har blitt gjort med et dokument siden du lagret det på fredag ettermiddag.

Konklusjon
Writely er ikke en konkurrent til Word, og det er heller ikke en direkte utfordrer til gratisprogrammet Open Office. Til det har programmet alt for få funksjoner.

Derimot er Writely et godt alternativ for grupper som jobber sammen, og som gjerne skal ha tilgang til de samme dokumentene.

Det kan også være et godt alternativ for deg som jobber med mange forskjellige datamaskiner uten å ha noen god sentral lagringsplass.

Utover dette er Writely mer et spennende fenomen. Det vil nok fortsatt være noen år til nettbaserte programmer av denne typen kommer til å være et reelt alternativ til de mer tradisjonelle tekstbehandlingsprogrammene.

Writely kan du selv prøve her.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.