RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Googles nye wow-funksjon

Den nye tjenesten gjør det utrolig enkelt å finne de bildene du leter etter.

Mens det å søke etter ren informasjon på internett har blitt utrolig enkelt de siste årene, har det derimot vært betydelig vanskeligere å finne nøyaktig de bildene eller videoene du egentlig er på utkikk etter.

Kan bare søke etter tekst
Årsaken er at det er veldig enkelt å gjør en tekst søkbar, men å søke i bilder og videofiler er en enorm teknologisk utfordring.

Nettsteder som Google, YouTube og Flickr gjør så godt de kan med å søke etter videoer og bilder, men kan kun gjøre dette basert på ting som filnavn, beskrivelse og nøkkelord.

Analyserer bildene
Men nå har Google tatt dette et skritt videre med sin nye tjeneste «Similar Images». Dette er en tjeneste som gjør visuelle analyser av et bilde, og som viser deg en haug med resultater av bilder som ser like ut – uavhengig om filnavnet er godt beskrivende, eller bare «IMG 0001.jpg».

Dette gjør det utrolig enkelt å finne bilder som er litt annerledes, eller litt/mye bedre – eller rett og slett bilder av tilsvarende situasjoner.

Skiller bilen og dyret
Google bruker selv et søk på «jaguar» som eksempel, der du vil få opp bilder av både kattedyret og bilmerket. Da kan du enkelt trykke bildet av dyret og finne mange bilder som ligner.

På samme måte kan du enkelt finne bilder av kjente landemerker rundt omkring i verden, og finne mange forskjellige bilder tatt av det samme – gjerne fra helt andre vinkler.

Eksempler på dette kan du se under:

Las Vegas | Yosemite | Eifeltårnet natt | Eifeltårnet dag

Mange bruksområder
Denne formen for innsnevring av søkeresultater på bilder basert på hvordan de ser ut byr på nærmest ubegrenset med muligheter, der det bare er fantasien som setter en stopper. Se for deg at du ønsker å vise noen bilder fra et sted dere skal reise til, men de bildene du finner er av dårlig kvalitet. Da kan du enkelt søke etter bilder som ligner, og finne noe som du virkelig kan være stolt av å vise frem.

Tjenesten er enda på et relativt tidlig stadie. Det betyr at resultatene den finner ofte er veldig gode, men at det ikke er alle typer motiver der det er mulig å lete etter lignende bilder.

Google har laget denne ganske amatørmessige videoen som på en grei måte viser hvordan tjenesten fungerer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere