Gå til sidens hovedinnhold

Grace ble kidnappet som 4-åring

- Jeg er evig takknemlig for det pappa gjorde.

Førstkommende onsdag er det premiere på det nye programmet «Vårt Lille Land» på TV2. I programmet møter Tonje Steinsland og Gerhard Helskog mennesker som forteller ulike historier om barmhjertighet, håp og mot.

Først ut er Grace Chavez Heide (24) fra Målselv som ble kidnappet av sin egen far, fire år gammel. I programmet forteller hun for første gang sin historie, skriver Nordlys.

Da Grace var baby flyttet moren hennes tilbake til hjemlandet Filippinene og Grace skulle bo og vokse opp sammen med pappaen sin.

Sporløst borte
Etter en opphetet barnevernssak, kidnappet pappa Harry Heide sin egen datter og rømte til skogs. Kidnappingen skapte store avisoverskrifter over hele landet. Grace og pappa Harry var sporløst borte, på rømmen i Sverige, i åtte måneder mens politiet og Interpol jaktet på dem.

- I programmet forteller jeg og pappa vår historie og at alt gikk bra til slutt, sier Grace til Nordlys.

- Jeg var fire år den gangen, så det er ikke alt jeg husker. Men jeg følte aldri at jeg var på rømmen. Jeg var aldri redd. Jeg var liten den gangen og tenkte at det kanskje var slik at man skulle flytte mye rundt. For meg var det hele et eventyr og jeg hadde det veldig bra, sier Grace.

Flukten
Det var 27. mars 1993 at pappa fortalte Grace at de skulle ut på en skutertur i skogen. På forhånd hadde han kjørt opp et virvar av skuterspor som gikk alle veier, for å villede politiet.

- Jeg husker at pappa kledde på meg masse klær og at han hadde sagd hull i veggen på garasjen. Så bar det ut i skogen og til fjells på skuteren, forteller Grace, og legger til at underveis ventet det en bil som fraktet dem videre til Sverige.

Det var starten på åtte måneder på rømmen i Sverige.

- Vi flyttet mange steder, vi byttet biler og vi hadde andre identiteter. Jeg husker også at vi bestilte togbilletter til andre plasser enn vi skulle, forteller Grace.

Det var også dramatiske episoder, selv om Grace ikke opplevde de slik.

- Vi sprang fra politiet
- Jeg husker at det var episoder da vi sprang fra politiet, forteller hun.

- Det var en gang vi var på en butikk for å handle at nabodamen kommer inn og sier at vi må springe fra butikken. Politiet var hjemme hos oss. Det jeg husker best da var at jeg hadde kjøpt meg en Hubba Bubba-tyggis, og at jeg ble veldig lei meg når jeg mistet den på veien, ler Grace.

- Pappa snudde da for å hente tyggisen, legger hun til.

Den gang skjønte hun ikke alvoret. I dag, når hun ser på klipp fra TV-nyhetene den gang, får hun klump i halsen.

- Når jeg ser hvor tungt pappa hadde det begynner jeg og gråte. Jeg ser at han har hatt det vondt.

I dag er Grace 24 år. Hun bor i Oslo og jobber for God morgen Norge på TV2.

Hun er veldig glad for at livet ble slik det ble.

- Jeg er evig takknemlig for det pappa gjorde. Jeg har et veldig godt liv. Hadde han ikke gjort det så hadde jeg blitt værende i fosterhjem og hatt et helt annet liv nå, sier Grace.

- Pappa er min helt.

Les flere saker i Nordlys.

Kommentarer til denne saken