Grådig milliardær

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Stein Erik Hagen er søkkrik på andres arbeid, men rykker ut mot lederlønninger.

29.01.10 12:53

Milliardær Stein Erik Hagen er en unik evne til å tråkke i salaten:

- Han holdt gudtjeneste mot grådighet, men bor selv som en konge både i Oslo og i Larvik.

- Han støtter norsk eierskap, men har selv solgt landets største matvarekjede ut av landet.

- Og nå rykker altså utbyttemilliardæren ut mot høye lederlønninger så det singler i glass.

Så det er ikke rart at den rødgrønne regjeringen har valgt seg Stein Erik Hagen som en ønskemotstander.

De rødgrønne kunne ikke fått en bedre «fiende» enn overhodet for en familie av skatteflyktninger som krever lavere formuesskatt i Norge: I det Stein Erik Hagen frontet utbytteskatten, var saken død for de borgerlige i valgkampen.

Nå har Stein Erik Hagen kastet seg over ledernes lønninger, denne gang fra Davos i Sveits.

I intervjuet med norsk presse unngår Hagen behendig å fortelle at han, som Orkla-aksjonær, har en klar egeninteresse av å betale lederne dårligere.

Og han slipper unna et godt motspørsmål - nemlig om det også bør være et tak på utbytte eller kapitalinntekter, det som på folkemunne kan kalles eierlønninger.

Hagen føyer seg inn i en lang tradisjon hvor de rike er bekymret over norske skatteregler.

Men faktum er at Arbeiderpartiet aldri har flådd eierne i Norge. Skipsrederne hadde nullskatt i en årrekke. Det er de med middels og høye lønnsinntekter som har høy skatt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Og når venstresiden snakker om høyere skatt for de rike, så snakker de egentlig om fortsatt høy skatt for de med middels og høye lønnsinntekter - ofte den millionen arbeidstakere som tjener mer enn grensen for toppskatt.

Stein Erik Hagen betaler stort sett 28 prosent skatt på sine inntekter, mens lederne han nå angriper har marginalskatt på over 50 prosent.

I Norge er lederlønner intet stort eller viktig problem. I Orkla, for eksempel, eier Stein Erik Hagens familieselskap 140 millioner aksjer. I 2007 og 2008 utbetalte Orkla 2,25 kroner per aksje - eller 315 millioner kroner til Hagen-familien hvert av årene.

Da blir en bekymring over lederlønninger som å kaste stein i glasshus. En øvelse Stein Erik Hagen etter hvert har blitt god i.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.