RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gråere Obama kjemper for å beholde makten

U.S. President Barack Obama greets supporters at a campaign rally in Las Vegas, Nevada, November 1, 2012.
U.S. President Barack Obama greets supporters at a campaign rally in Las Vegas, Nevada, November 1, 2012. Foto: JASON REED (Reuters)
Barack Obama er blitt gråere i håret. Det strålende bildet av en amerikansk president som ville lede sitt folk til en historisk fornyelse har også falmet.

Barack Obama er blitt gråere i håret. Det strålende bildet av en amerikansk president som ville lede sitt folk til en historisk fornyelse har også falmet.

USAs første svarte president, som mottok Nobels fredspris mindre enn ti måneder etter at han ble innsatt, gikk til valg på slagordet «change» – «forandring». Nå risikerer han selv å bli offer for forandringer på aller øverste nivå i Washington.

Men Obama er ingen tapertype, og han har kjempet innbitt for å bli gjenvalgt. Da orkanen Sandy rammet New York framsto presidenten som en samlende leder som kunne inspirere sitt folk til solidaritet og gjenoppbygging.

Mest lest på Nettavisen:

Slutten?
Obamas politiske liv står på spill i presidentvalget, skriver nyhetsbyrået DPA. Et nederlag ville bety slutten på en karriere som med rakettfart førte ham fra en jobb som lokalpolitiker i delstaten Illinois til stillingen som verdens mektigste mann.

– Obamas første presidentperiode var preget av både lys og skygge. Han stimulerte fram en stans i USAs økonomiske tilbakegang, reddet bilindustrien og fikk historiske reformer på helse- og finanssektorene vedtatt i Kongressen, skriver DPA videre.

Han fikk slutt på krigen i Irak og innledet tilbaketrekningen av amerikanske soldater fra Afghanistan. Samtidig fikk han ry på seg som terroristjeger, etter at amerikanerne i 2011 drepte terrornettverket al-Qaida-leder Osama bin Laden.

Guantanamo
Men han greide ikke å holde løftet om å stenge fangeleiren i Guantánamo Bay på Cuba. Obama har heller ikke fått Kongressen til å vedta omfattende lover om kamp mot klimaendringer, eller reformer i innvandringspolitikken.

I november 2010 tapte hans demokratiske parti flertallet i Representantenes hus i Washington. Obama tok selv på seg ansvaret for dette nederlaget, som han mente skyldtes at velgerne ikke hadde sett at det virkelig var gjort framskritt i den økonomiske politikken.

Da orkanen Sandy rammet New York nå nylig, stilte Obama opp og viste sin medfølelse med ofrene.

– I krisetider står eller faller amerikanerne som én nasjon, sa han samtidig som han avfeide motkandidaten Mitt Romney som «en glatt selger».

Hawaii
Barack Hussein Obama ble født 4. august 1961. Han kom til verden i Honolulu på Hawaii, som så sent som i 1959 var blitt USAs 50. delstat. Faren, Barack Obama senior, var fra Kenya mens moren Ann kom fra delstaten Kansas.

Obama studerte juss og arbeidet som advokat med borgerrettsspørsmål. Fra 1997 til 2004 satt han i delstaten Illinois' senat, og fra 2005 til 2008 i Senatet i Washington, før han i 2009 ble innsatt som president.

Han traff sin Michelle i 1992, og paret fikk senere døtrene Malia Ann og Natasha – eller Sasha, som hun kalles til daglig. Tradisjonen tro holder familien i Det hvite hus seg med en kjæledegge, Bo, som bærer den spøkefulle tittelen USAs førstehund. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere