*Nettavisen* Nyheter.

Grafen Sverige ikke vil se

TYDELIG FORSKJELL: Sverige har gått sin egen vei i sin koronatilnærming.

TYDELIG FORSKJELL: Sverige har gått sin egen vei i sin koronatilnærming, og holdt mange deler av samfunnet åpent. Grafen over antall døde kan være et tegn på at det har slått feil ut. Foto: Skjermdump (Our World In Data)

Grafen bekymrer landets tidligere statsminister.

02.04.20 23:45

«Detta ser definitivt inte bra ut.»

Det skriver Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt på Twitter torsdag kveld. Den dystre kommentaren beskriver grafen fra Our World in Data ganske godt.

Klikk på bildet for å forstørre. STOCKHOLM 20180909 Carl Bildt på Moderaternas valvaka på Scandic Continental på Vasagatan i Stockholm. Foto Henrik Montgomery/TT kod 10060

Carl Bildt er bekymret for utviklingen i Sverige. Her fra Moderaternas valgvake i 2018. Foto: Henrik Montgomery (TT/NTB scanpix)

Tallene grafen baserer seg på er fra klokken 12.45 torsdag ettermiddag. Senere samme kveld har de økt litt, men det store bildet og tendensen er fremdeles uforandret: Sverige topper statistikken over antall døde i Norden (tall hentet fra Worldometers klokken 22.15):

  • Sverige: 308 døde
  • Danmark: 123 døde
  • Norge: 50 døde
  • Finland: 19 døde
  • Island: 4 døde

Frem til tallene for torsdag ble klare lå Norge foran Sverige på antall smittetilfeller:

Klikk på bildet for å forstørre. NYLIG FORBI: Frem til torsdag lå Norge over Sverige i antall smittetilfeller, men dette har sin forklaring.

NYLIG FORBI: Frem til torsdag lå Norge over Sverige i antall smittetilfeller, men dette har sin forklaring. Foto: Skjermdump (Our World in Data)

Dette kan likevel ha sin naturlige forklaring, når man ser på antallet som har blitt testet. Sverige har vært relativt trege med testingen sin. Ifølge svenske myndigheter er det 36.900 personer som har blitt testet i landet. Torsdag kveld er det registrert 5.466 smittetilfeller. Altså har nesten hver syvende test vært positiv for smitte.

Til sammenligning har Norge testet nesten tre ganger så mange personer som det Sverige har gjort, og registrert færre tilfeller så langt, nemlig 4.935. En av 20 tester har vært positive.

Hovedstrategi

Tidligere torsdag skrev Nettavisen om hvordan Sveriges hovedstrategi har vært å skjerme de eldre fra koronasmitte. Dagens tall kan være et tegn på at det har slått feil ut.

5.568 smittetilfeller, 621 av dem fra det siste døgnet - det er status torsdag kveld. I løpet av dagen har det også blitt registrert 69 dødsfall, ifølge Worldometers.

– Kurven begynner å bli litt bratt, sa Sveriges fremste fagmann i koronakampen, statsepidemiolog Anders Tegnell på pressekonferansen i Stockholm torsdag ettermiddag.

Smitte på sykehjem

Sveriges hovedstrategi for å bremse spredningen av koronaviruset har vært å beskytte de eldre. En kartlegging gjort av Sveriges Radio Ekot viser at minst 90 kommuner så langt har hatt smittetilfeller eller mistenkte smittetilfeller av covid-19 på alders- og sykehjem.

Tegnell erkjente overfor Aftonbladet samme dag at Sverige ikke har lykkes med å holde viruset borte fra sykehjemmene:

- Nei, det har vi åpenbart ikke gjort. Det er svært beklagelig, for det er jo nettopp det vi forsøker å forhindre på alle mulige måter, sier han til avisen.

Som i mange andre land er det de eldre som dør:

Klikk på bildet for å forstørre. DE ELDRE DØR: Som i mange andre land sprer smitten seg ganske jevnt over aldersgruppene, men det er de eldre som dør.

DE ELDRE DØR: Som i mange andre land sprer smitten seg ganske jevnt over aldersgruppene (til venstre), men det er de eldre som dør (til høyre). Foto: Skjermdump (Folkhälsomyndigheten)

Feltsykehus og kriseavtale

Tirsdag vedtok Sverige å innføre forbud mot besøk på alle landets sykehjem, og til helgen skal et feltsykehus utenfor Stockholm ta imot de første intensivpasientene.

Det provisoriske sykehuset i Älvsjömässan er satt opp med hjelp fra forsvaret. Det har i første fase kapasitet til å ta imot 140 intensivpasienter. Planen er at det etter hvert skal ha 600 sengeplasser.

Samtidig økes sykepleiernes ordinære arbeidstid til 48 timer i uken.

Den svenske sykepleierorganisasjonen Vårdförbundet ba denne uken om at myndighetene i Stockholm aktiverer en kriseavtale som gir lengre arbeidsdager mot høyere kompensasjon for helsepersonell.

Myndighetene innfridde kravet og ba torsdag den kommunale arbeidsgiverorganisasjonen om grønt lys.

Barne- og ungdomsskoler er fortsatt åpne. Videregående skoler og universiteter har gått over til nettundervisning, og det er også kommet et forbud mot ansamlinger av flere enn 50 mennesker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag