Gråhaien var ingen aprilspøk

Foto: Sveinung Tvedt, VestNytt

- Det var jo 1.april, men haien var virkelig den, sier Gunnar Foldnes som fikk en gråhai på halvannen meter i torskegarnet.

04.04.06 15:21

Det ble ikke lett for Gunnar å fortelle om den store fangsten han dro om bord i båten på lørdag. 1.april er som kjent dagen for de gode spøker, men Gunnar har heldigvis fått foreviget fangsten. Men han innrømmer at han selv måtte gni seg litt ekstra i øynene da det kom en hai til syne i vannskorpen.

Trodde det var torsk
- Jeg kjente at det rykket til og trodde det var en stor torsk i garnet. Det var tross alt torsk jeg fisket etter på denne plassen. Da garnet kom til overflaten undret jeg meg på om det kunne være en stor pigghå - det er en og annen av de som farer forbi her ute, sier hobbyfiskeren fra Sotra til iBergen.no.

Men 63 åringen skjønte rast at det heller ikke var noen pigghå han hadde dratt opp fra 65 meters dyp.

- Den satt ikke godt fast i garnet, men jeg fikk den om bord ved å ta den i sporen. Det første jeg tenkte vare å holde den levende slik at Akvariet i Bergen kunne få den, men da måtte jeg ha øst så mye vann om bord i båten at den hadde blitt ustabil. Hadde en stamp om bord også, men den var for liten, forklarer Gunnar.

- Var du ikke redd for fingrene dine?
- Nei, jeg hadde hansker på så det var jeg ikke, sier Gunnar.

Ingen haifinnesuppe av denne
Haien på halvannen meter og 15 kilo kunne blitt en fin haifinnesuppe eller hai-stek. Men 63 åringen fra Foldnes spiser ikke hai.

- Har hørt at det er en delikatesse andre steder i verden, men jeg har aldri smakt hai og har heller ikke tenkt å gjøre det. Så denne blir nok gravd ned ett eller annet sted, sier Gunnar.

- Tror du det blir flere haier på kroken?
- Nei, dette er nok bare noe du kommer til å oppleve en gang i livet. Så vi får håpe det blir torsk i garnet neste gang, sier fiskeren til iBergen.no.

- Trolig en gråhai
Forsker Thomas Torgersen ved Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen er rimelig sikker på at haien Foldnes fikk i torskegarnet, er en gråhai.

- Gråhaien er ikke en helt uvanlig gjest her hos oss, men den holder for det meste til lenger sør i Europa, sier Torgersen til avisa VestNytt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag