Den populære talkshowverten Graham Norton (58) klarte å hisse på seg illsinte TV-seere etter at han spøkte om den spente situasjonen i Ukraina.

Bakgrunnen var at den irske programlederen omtalte Ukraina som «Sørvest-Russland» innledningsvis på The Graham Norton Show, som ble sendt på TV i Storbritannia 4. februar.

Les også: Europa på randen av krig: - Putin er malt inn i et hjørne

BBC har imidlertid valgt å ta programlederen i forsvar og nekter å beklage for Ukraina-vitsen.

Vitsen omhandlet statsminister Boris Johnsons besøk til Kiev i Ukraina.

«Denne uken fløy han av gårde til Ukraina, eller hvis du ser dette i reprise, så fløy han av gårde til Sørvest-Russland» (This week, he flew off to Ukraine — or if you’re watching on catch-up TV, he flew off to southwest Russia).

- Ingen temaer er bannlyst

Enkelte TV-seere mener vitsen var krenkende og viste manglende sympati for ukrainere som står i fare for russisk angrep.

«Vi har mottatt klager på Graham Nortons vits om Russland og Ukraina,» skriver BBC.

Les også: Norwegian unngår å fly over Ukraina

BBC responderer med følgende uttalelse på klagen:

«Hver uke starter programmet med en monolog der Graham kommer med referanser til de siste nyhetene. I dette tilfellet omhandlet det Boris Johnsons nylige tur til Ukraina. Vi erkjenner alvoret i den nåværende situasjonen der, og kan forsikre om at det ikke var vår intensjon å fornærme noen med disse kommentarene. Komedie er en av de mest subjektive områdene, og selv om ingen temaer er bannlyst, anerkjenner vi at enkelte vitser kan mottas annerledes for dem som har en personlig erfaring med en bestemt situasjon,» lyder svaret.

Signaler om mulig nedtrapping

Situasjonen i Ukraina er særdeles spent, og vestlige land antyder at en russisk invasjon kan skje allerede denne uken.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kommer imidlertid med signaler på mandag om en mulig nedtrapping.

Lavrov råder president Vladimir Putin til å fortsette samtalene med Vesten og sier at det alltid er mulig å komme til enighet.

Lavrovs budskap ble framført i et nøye regissert møte med Putin mandag. Møtet ble holdt etter flere dager med hektisk telefondiplomati for å trappe ned Ukraina-krisen. USA har advart om at det kan komme en russisk invasjon i Ukraina når som helst.

- Som leder for utenriksdepartementet må jeg si at det er alltid en mulighet til å bli enige, sa Lavrov til Putin.

Les også: UD ber norske borgere forlate Ukraina

- Fortsette samtalene

Lavrov ble på møtet bedt om å kommentere samtalene med Vesten og svarte på en måte som kan tyde på at Russland er innstilt på å trappe ned konflikten og få i stand en sikkerhetsavtale med USA og Nato.

- Er det en mulighet for å komme til enighet med våre partnere om sentrale spørsmål, eller er det et forsøk på å trekke oss inn i en endeløs forhandlingsprosess? spurte Putin under møtet.

- Våre muligheter er langt fra uttømt, og samtalene bør absolutt ikke fortsette i det uendelige, men jeg vil foreslå at vi fortsetter med dem, svarte Lavrov.

Lavrov viste til at USA har åpnet for å føre samtaler om et tak på rakettutplasseringer i Europa, restriksjoner på militærøvelser og andre tillitsskapende tiltak.

Han la også vekt på at Tysklands statsminister Olaf Scholz kommer til Moskva for å ha samtaler med Putin tirsdag.