Grand Café: - Dårlig service, stive priser og kjedelig mat

Mange mener Grand Café har mistet sjarmen.

Mange mener Grand Café har mistet sjarmen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Mens noen sørger over Grand Café, har andre full forståelse for hvorfor restauranten nå stenger.

24.06.15 22:21

Nyheten om at Grand Café skal stenge har fått kommentarfeltene og sosiale medier til å gløde, og et spørsmål som går igjen i kommentarfeltene er hvordan det er mulig å drive ulønnsomt med den beliggenheten restauranten har. Det er flere som mener å ha svaret på dette:

«Det er nokså lett å stille "diagnosen" for hva som har gått galt på Grand: For mange ansatte og for høye priser. Sett ned prisene, fyll restauranten - og jekk ned på personalkostnadene.»

I tillegg til de stive prisene er det mange som reagerer både på kvaliteten på maten og servicen til personalet.

«De har på overtid levd på nostalgien. Maten, standarden på bordoppdekningen og den litt fraværende servicen har ikke vært restauranten/kafeen verdig.»

Les også: Stenger Grand Café etter 141 år

«Grand Cafe var ikke så erverdig de siste årene.. maten er helt middels, servicen så som så og prisene står ikke til resten.. det har blitt et rent turisthøl!»

«Grand Cafe har, slik den drives i dag, overhode ingen fristelser å by på. Cafeén er rett og slett kjedelig med tilsvarende kjedelig mat og utgått profil.»

- Kan bli klesbutikk

Etter at restaurantsjef Helge Krogsbøl sa til Dagens Nærinsgliv at lokalet kanskje blir utleid til retail, spekuleres det i om restauranten skal bli klesbutikk.

- I prinsippet kan det bli en klesbutikk, det er jo eieren som bestemmer hva slags bruk man skal ha, sier Janne Wilberg, byantikvar i Oslo, til Nettavisen.

Byantikvaren har nå bedt om et møte med eieren for å snakke om muligheter og hva de ser for seg.

Spillselskapet Betsson.com har nå satt odds på hva som vil erstatte den ærverdige restauranten, og ber nå folk sette penger på avstemmingen.

- Costa Coffee er et forslag som har sirkulert i sosiale medier, mens Vinmonopolet og Kondomeriet er to spesialbutikker som gir atskillige høyere odds, sier Mikael Mellqvist, PR-manager i Betsson.com.

Her kan du stemme på hva du mener Grand Café skal bli:

(Saken fortsetter under avstemmingen.)


- Noen må ta affære

Mange gir uttrykk i kommentarfeltene for at de ønsker at noen skal ta grep:

«Noe så forferdelig. Oslo by må ta affære. Tradisjoner og historie er jo nasjonens lim!»

For mange er Grand Café en viktig del av bybildet i hovedstaden:

«Synes det er merkelig at Grand Cafè ikke er vernet. Det er fristende å lure på om de svenske eierne legger stor nok vekt på den historiske sjelen til stedet.»

«Hvor er Riksantikvaren? Grand Cafe er så fullt av bevaringsverdige forhold, malerier, minner, beliggenhet at det vil være er stort tap for Oslo om det bare nedlegges og blir en intetsigende butikk! Her må noen ta affære, kommunen eller staten, og øremerke noen penger til bevaring av det enestående.»

En som er enig med mange av leserne i at det er trist at restauranten stenger er TV2 s kongehusekspert Kjell Arne Totland. Han la onsdag ut et bilde av seg selv på Grand med teksten «en siste skål!».

Også byrådsleder Stian Berger Røsland (H) skriver på Twitter at det er vemodig at Grand Café stenger: «Oslo blir litt fattigere. I dag skulle jeg ønske at flere av oss hadde gått dit litt oftere.»

Grand Café som åpnet i 1874 var stamstedet til blant andre kristianiabohemen, Henrik Ibsen  og Edvard Munch. Foto: Grand Café

- Grand har nasjonalverdi

Byantikvaren er opptatt av at ny bruk ikke skal gå utover kulturminneverdiene.

- Dette hotellet og kafeen er i fredningsklasse, og når det er snakk om fredning har jo vi en rolle, både riksantikvaren og byantikvaren. Men vi er ikke der at det er noe snakk om å bruke kulturminneloven for å hindre noe, sier Wilberg.

Hun understreker at Oslo kommune anser Grand som nasjonalverdi.

- Oslo kommune er opptatt av er at det skal være utadrettet virksomhet på gateplan i seentrum og aktiviteter som inviterer inn og byr på seg selv, og det gjør jo uteservering for eksempel, sier Wilberg.

Nå er hun spent på om det melder seg noen interessenter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.