RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
LANGT UNNA: Trine Skei Grande (V) forteller at de er langt ifra i mål, da budsjettforhandlingene ble avsluttet for kvelden ved 22.30-tiden mandag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LANGT UNNA: Trine Skei Grande (V) forteller at de er langt ifra i mål, da budsjettforhandlingene ble avsluttet for kvelden ved 22.30-tiden mandag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud

Grande: Flere dager unna en løsning

Sist oppdatert:
En lang dag med forhandlinger til tross, de fire borgerlige partiene er fortsatt et godt stykke unna et forlik om statsbudsjettet.

– Vi er langt ifra i mål. Vi er flere dager unna, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da budsjettforhandlingene i statsrådssalen på Stortinget ble avsluttet for kvelden ved 22.30-tiden mandag.

Avbrutt av enkelte pauser hadde samtalene pågått siden klokken 10.

LES OGSÅ:- Vi ser positivt på dette

Punkt for punkt snakket forhandlerne seg igjennom store deler av statsbudsjettet – på jakt etter kompromisser.

– Trenger tid

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier regjeringspartiene nå trenger tid til å bearbeide innspillene fra støttepartiene KrF og Venstre.

– Vi må kartlegge store og små problemer og finne gode løsninger, sier han.

Ifølge TV 2 skal Høyre og Frp ha gått med på å øke elavgiften med 1 øre per kilowattime. Fra før er det kjent at skattekutt er i ferd med å bli moderert, i likhet med reduksjonene i barnetillegget for uføre. At bistandsmidlene økes synes også å være klart, mens frontene virker steile i spørsmålet om bilavgifter.

– Ingenting er avgjort når det gjelder enkeltspørsmål, innvender KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Før vi blir enige om helheten, er ingenting fastlagt, tilføyer han.

Hareide medgir imidlertid at spørsmålet om inndekning fortsatt er brennbart. Partene er rett og slett ikke enige om hvor friske midler skal hentes fra. Venstre og KrF motsetter seg en økning i oljepengebruken og opplever at deres prioriterte satsinger møtes av kuttforslag som er vanskelige å akseptere.

– Seiere til alle

Dragkampen er utfordrende, ikke minst fordi den handler om mer enn å flytte milliarder på neste års statsbudsjett. Hele den politiske alliansen som gjorde Erna Solberg til statsminister, står i realiteten på spill.

– Vi skal ikke ødelegge Frps og Høyres seiere. Samtidig er jo disse forhandlingene vår mulighet til å løfte vår politikk, sa Hareide til NTB tidligere på dagen.

Lokalvalget kommende høst danner bakteppet for budsjettdragkampen som nå utspiller seg i statsrådssalen for tredje uken på rad.

Da handler det om å ta vare på «den gode stemningen» mellom de fire. Høyres Trond Helleland sier det slik:

– Vi ser etter løsninger som alle kan vedkjenne seg. Alle partier må få sette sitt stempel på budsjettet.

Møtes tirsdag

Først klokken 12 eller senere tirsdag vil de fire partiene møtes for å gjenoppta samtalene. En av grunnene er at Venstre-leder Trine Skei Grande fra morgenen av skal i en interpellasjonsdebatt i Stortinget om utviklingen i Somalia.

– Dagen har vært god, men nå trenger vi tid til å områ oss, sier Hareide.

Ifølge KrF-lederen ligger en skisse på bordet der mange av løsningene befinner seg et sted mellom partienes primære standpunkter. Det innebærer nye standpunkter og oppgjør med egne hjertesaker, noe som gjør det nødvendig med avklaringer i partienes bakland.

At finanskomiteens innledende frister for budsjettbehandlingen alt er brutt, virker ikke å gjøre særlig inntrykk på forhandlerne. Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik vil iallfall ikke høre snakk om noe tidspress.

– Vi er ikke opptatt av et bestemt klokkeslett eller en bestemt dag. Resultatet er viktigere enn når vi blir ferdige, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere