*Nettavisen* Nyheter.

Grande håper på hjelp fra Ap

– Det er flott å stå ved siden av statsministeren og høre henne snakke om det grønne skiftet. Men jeg er ikke helt sikker på at hun vet hva det faktisk innebærer, sa Grande lørdag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Venstre-leder Trine Skei Grande mener klimapolitikken er blitt bedre etter valget.

Men hun er usikker på om Erna Solberg egentlig vet hva grønn omstilling innebærer.

– Det er flott å stå ved siden av statsministeren og høre henne snakke om det grønne skiftet. Men jeg er ikke helt sikker på at hun vet hva det faktisk innebærer, sa Grande i sin tale til et lattermildt landsstyre i Venstre lørdag.

Venstre-lederen mener samarbeidet med regjeringen har gitt gode resultater innen klimapolitikk, men framholdt at mye fortsatt gjenstår. Stikkord er feiden om iskanten, grønne bilavgifter, kollektivsatsing, miljøinvesteringer i oljefondet samt utfasing av fossil energi i transportsektoren og på sokkelen.

Støre

Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre fikk hard medfart i Grandes tale, først og fremst for det hun opplever som unnfallenhet i klimasaken.

– I spørsmålet om hvor grensen for oljeutvinning i nord skal gå, den såkalte iskanten, er Ap i posisjon til å flytte flertallet på Stortinget. Så langt tyder signalene fra Støre på at de vil gå i gal retning, sa Grande.

– Men jeg håper Arbeiderpartiet vil se paradokset i at noen av de mest negative konsekvensene av oljeutvinning – issmelting ved polene – skal føre til at vi åpner for mer boring akkurat der skadepotensialet er størst, tilføyde hun.

«Ubehjelpelig»

Venstre-lederen kom også med en henvisning til regjeringens tilbaketog i talen.

– Regjeringen har til tross for kompetente folk og stort engasjement vist seg litt ubehjelpelig når den legger fram kontroversielle saker, sa Grande.

Hun viste ikke til konkrete eksempler, men slo i stedet fast at det var et riktig valg av Venstre å velge samarbeidsavtale framfor regjeringsdeltakelse.

– Den gir oss fortsatt stort gjennomslag og stor frihet. Selv SV-leder Audun Lysbakken har begynt å drømme om en slik avtale, sa Grande.

Hun framholdt at det borgerlige samarbeidet kan vise til en rekke resultater som hun mener inngir tillit.

– Men vi har også sett karakteristikker som ikke bidrar til tillit, sa hun – uten å nevne hvem hun hadde i tankene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.