Det er i et Facebook-innlegg at den tidligere kulturministeren starter med å si at kunstens rolle er viktig i debatten om ytringsfrihet, før hun langer ut mot kunstorganisasjoner som har gått sammen om et oppropet mot Ytringsfrihetskommisjonen.

- Men jeg må si at jeg kløp meg i armen, da det var kunstnerens organisasjoner som for noen dager siden gikk sammen for å si at i kritikken av kunsten - da gikk ytringsfriheten for langt. Hva i all verden? Er det kunstnernes rolle å si at ytringsfriheten ikke gjelder de som er kritiske til kunstnerens organisasjoner?, skriver Grande videre.

Les også: Fosnes Hansen ber Forfatterforeningen trekke støtte til omstridt opprop

Oppropet som pågår er rettet mot Ytringsfrihetskommisjonens innspillmøte for kunstnere i slutten av juni, der mannen bak den omdiskuterte Facebook-profilen Sløseriombudsmannen var invitert som gjest.

Mannen bak er Are Søberg, som for øvrig blir Nettavisens nye kommentator. På den aktuelle Facebook-siden som han startet i 2014, har Søberg delt kommentarer og meninger om offentlig pengebruk med sine 73.000 følgere.

Med kritiske innlegg han har delt, har Søberg blitt anklaget for å angripe enkeltkunstnere og fremme mobbing, blant andre av Black Box sin teatersjef.

Det har gjort til at hans deltakelse på det nevnte møtet ble møtt med hard kritikk. Blant dem som reagerte var kommisjonsmedlem Begard Reza, som valgte å trekke seg da Søbergs deltagelse ble kjent.

Tar avstand

Det er 15 kunstnerorganisasjoner som har støttet oppropet mot Ytringsfrihetskommisjonen, deriblant den norske Forfatterforeningen (DnF).

DnF sin støtte til det omstridte oppropet gjorde at Roy Jacobsen meldte seg ut av forfatterforeningen.

– Det er støtten til dette oppropet som fikk meg til å reagere. Jeg setter ytringsfriheten høyt. Kunstfeltet kan ikke beskytte seg selv mot kritikk, harselas eller latterliggjøring, sa Jacobsen til VG søndag.

Den prisbelønte forfatteren tar avstand fra oppropet og mener det prøver å legge begrensninger på den frie debatten. Det gjør også forfatterkollega Erik Fosnes Hansen, som har bedt DnF om å trekke støtten til oppropet.

I NRKs «Dagsnytt 18» mandag kveld forklarte nestleder Amalie Kasin Lerstang i Forfatterforeningen hvorfor de valgte å støtte oppropet.

- Vi ble kontaktet av forbundet Norske Dansekunstnere som ville ha oss med på oppropet. Vi ønsket å stille oss solidarisk bak kunstnere som føler på trakassering. Fra vår side har det aldri vært meningen å støtte scenenekt eller sensurforsøk, sa Kasin Lerstang.

Støtte fra Grande

Trine Skei Grande er enig med de to forfatterne og mener at kunstnernes organisasjoner må tåle å få kritikk. I et lengre avsnitt i Facebook-innlegget hun publiserte mandag skriver den tidligere Venstre-lederen følgende:

«Norge er et land hvor kunstnernes organisasjoner alltid har hatt mye makt i kunsten. Noen men at de har hatt for mye makt, men for meg har det vært viktig at makten skal ligge en armlengdes avstand fra politikken. På den måten kunstmakten er organisert på i Norge blir det da ekstra oppsiktsvekkende når de organisasjonene som har stor makt i kunst-Norge, bruker den makten til også å stoppe kritikere av deres makt. At kritikken av penger brukt i deres sektor ikke bør komme til orde. At kritikk ikke er verdige å komme til orde i dialog med en offentlig kommisjon».

Les også: Nettavisen henter nyhetsredaktør fra Adresseavisen