RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gransker påstått krigsforbrytelse

Sist oppdatert:
Forsvarssjefen har beordret en full granskning av påståtte krigsforbrytelser begått av norske soldater i Afghanistan.

Det er bekymringsmeldinger i en rapport, som er utarbeidet av sjefen ved Krigsskolen Arne Opperud, som har igangsatt granskningen, melder VG Nett.

Innholdet i rapporten stammer fra et seminar hvor en troppssjef skal ha gitt en usminket versjon av hva som skjedde i det krigsherjede landet.

- Menneskelig skjold
Under seminaret skal det blant annet ha kommet fram at norske soldater angivelig brukte en afghaner som menneskelig skjold i Meymaneh i desember 2009.

I tillegg skal norske soldater angivelig ha skutt og drept en såret afghansk opprører i januar 2010, noe som er i strid med Genève-konvensjonen.

Rykter om kriminelle forhold
Det er kadetter og ansatte som har videreformidlet innholdet i seminaret.

- Forsvarssjefen har beordret granskning fordi rykter om mulige kriminelle forhold ikke er avlivet. Ingenting tyder på at dette har skjedd, men det er fortsatt rykter som svever, sier seniorrådgiver og talsmann for forsvarssjefen, Erling Bø, til VG.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere