- Det er andre uka vi kjører dette prosjektet. Vi har mellom 100 og 200 personer som kommer innom daglig, sier lederen i UngNorge Eivin Sundal.

Ukrainske flyktninger strømmer inn og ut av lokalet i Schweigaardsgate 34 A – rett ved Oslo bussterminal. Her er det mulig for de å forsyne seg med gratis klær til store og små. Blant de som kommer er det flest barn og mødre. De aller fleste menn mellom 18 og 60 år har blitt igjen for å kjempe, og mange blir stoppet på grensen hvis de forsøker å flykte fra det krigsherjede landet.

- Vi har vært veldig heldige. Vi har ukrainere som har meldt seg som frivillige, og de jobber som tolker, sier han til Nettavisen.

Les også: Støre snakket med Putin i en time: - Klare meldinger begge veier

UngNorge er en organisasjon som vanligvis jobber for barnevernsbarn- og ungdom. Krigen i Ukraina har skapt stort engasjement blant mange, og organisasjonen ønsket å bidra. UngNorge har avtaler med flere store kleskjeder i Norge, og får gratis nye moteklær som deles ut gjennom to butikker i Oslo og Bergen.

- Ungene mine er redde

En av familiene som har møtt opp i klesbutikken er familien Boiko. De kjørte hele veien fra Ukraina til Polen – før de deretter kom seg med et fly til Norge. De landet på Gardermoen tirsdag 8. mars. Nettavisen blir fortalt at Boiko-familien er av de få heldige. Det er nemlig ikke mange ukrainske familier som har klart å holde seg samlet på flukt.

Igor Boiko (47) er far til to. Via tolk forteller han om hvordan det var å være i Ukraina før de klarte å flykte landet.

- Da vi var hjemme i Ivano-Frankivsk i Vest-Ukraina kunne vi høre flyalarmen ofte. Det var veldig skummelt, datteren min var livredd, sier han.

Les også: Kaotiske forhold i norsk flyktningmottak: – Ikke et sted å være

Datteren Olga (12) og broren hennes Igor (24) klemmer hverandre mens pappa Igor snakker med Nettavisen. Moren ønsker ikke å si noe.

- Vi har en ukjent fremtid og ungene mine er redde. Likevel er vi takknemlige for alt Norge har gjort for oss. Tross alt har vi fått en veldig varm velkomst, og vi har fått masse hjelp, sier pappa Boiko.

Takknemlighet

Klesdonasjons-arrangør Eivin Sundal har fått møte mange ukrainske flyktninger med en uviss skjebne de siste ukene. Han mener det har vært en fellesnevner blant dem.

- Det er fint å se takknemligheten fra ukrainerne, som nå kommer fra et helvete, sier Sundal til Nettavisen.

Butikken begynner å fylle seg opp og det bli trangere og trangere å bevege seg rundt. Folk i alle aldre prøver på klær og ser seg omkring. Til tross for den store etterspørselen, er hver eneste krik og krok fylt med klær. Blir det tomt i en hylle, kommer de frivillige raskt til for å fylle dem opp igjen.

Les også: Turistsjefens Russland-beskjed vekker harme

Maryna Odintsova har meldt seg som frivillig i organisasjonen. Hun flyktet til Norge 10. mars, og er hittil bosatt på Scandic Helsfyr Hotell med mange andre flyktninger. Hotellet har nå blitt et akuttmottak for flyktninger fra Ukraina.

- Det føles veldig bra at jeg kan hjelpe med å oversette. Dere har hjulpet meg og nå kan jeg hjelpe dere med å kommunisere med de andre flyktningene. Det føles veldig bra, sier hun.

Les også: Ambulanse-brødre etter én uke i grenseby: - Et fantastisk miljø av frivillige