*Nettavisen* Nyheter.

Gratis penger i flere måneder

Foto: (Nancy Bundt)

Rentesjefens debut er smertefri for alle med lån.

27.01.11 08:45

Onsdag holdt sentralbanksjef Øystein Olsen sitt første rentemøte etter sin forgjenger Svein Gjedrem.

Dommen er at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 2,0 prosent, et nivå den har ligget på siden rentemøtet i mai i fjor.

Intet nytt under solen
Avgjørelsen er helt i tråd med økonomenes forventninger.

- Som andre prognosemakere venter vi at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 2,0 prosent etter dagens rentemøte, skriver Ida Wolden Bache, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, i sin morgenrapport.

Også DnB Nor Markets ventet at renten skulle være uendret.

- Her hjemme blir det første rentemøte med ny sentralbanksjef på tolv år, uten at vi tror dette gir store utslag i rentesettingen. Rentebanen fra den pengepolitiske rapporten i oktober tilsier uendrede renter frem til sommeren, ifølge Maren Romstad.

Hun mener risikoen for tidligere renteheving har økt som følge av flere oppløftende norske makrotall.

- I lys av den siste tidens utvikling har også markedsforventningene tiltatt. Nå ser det ut til at markedet priser inn omtrent 10 basispunkter renteøkning på hvert av de neste fire møtene etter januarmøtet. Nøkkeltallene understøtter bildet av en økonomi som er på vei mot mer normal vekst, og særlig forbruksbildet og boligprisene har overrasket på oppsiden. Spesielt det siste, sett sammen med risikoen for finansielle ubalanser, trekker i retning av raskere renteøkning fra Norges Bank. Vi tror likevel ikke sentralbanken konkluderer med dette nå, men det blir trolig et tema i marsrapporten, sier Romstad.

Les mer: Kan starte karrieren med en rentebombe

Les også: Nå kommer rentedommen

Uendret
Etter tolv år tilsvarende to åremålsperioder i spissen for Norges Bank, overlot Svein Gjedrem, ved nyttår, sjefsstolen til Øystein Olsen som kom som sjef for Statistisk sentralbyrå.

Urolige økonomiske tilstander i Europa og etterdønninger etter finanskrisen holder styringsrenten lavt. Og det er ikke ventet noen drastiske økninger den første tiden.

Norges Bank kommer heller ikke med noen omfattende endringer i rentebanen.

Den første renteøkningen er dermed fortsatt ventet til sommeren og en rente ved slutten på året på 2,5 prosent, noe som gjør at Norges Bank ser for seg to renteøkninger i løpet av året.

- Norges Bank holder fast på planene fra den pengepolitiske rapporten i oktober. Rentebanen signaliserer en lik sannsynlighet for renteheving (25 basispunkter) enten i juni eller august, og så ytterligere én heving i oktober. Dersom utviklingen den siste tiden fortsetter med sterkere vekst enn ventet i forbruk og boligpriser, samt at rentene ute øker, vil Norges Bank til marsmøtet kunne legge frem en rentebane med tidligere renteoppgang. Dagens uttalelser legger likevel ingen føringer for hvordan den neste rentebanen vil se ut, sier Kyrre Aamdal hos DnB Nor Markets i en kommentar.

Det er så ventet at styringsrenten vil øke jevnt frem til 2013, da styringsrenten er ventet å ligge på 4,5 prosent. Normalt ligger beste boliglån en prosent over styringsrenten.

Her kan du følge pressekonferansen direkte

Gratis penger
For boliglånskunder innebærer dette at det praktisk talt nå er gratis å låne penger. De beste boliglånene ligger like over 3 prosent. Når man tar hensyn til skatteeffekten, blir den effektive renten rundt 2,2 til 2,3 prosent.

Samtidig anslår Statistisk sentralbyrå at inflasjonen i år blir på 2,5 prosent.

Når renten er lavere enn prisveksten, betyr det enkelt sagt at du får betalt for å låne penger. Lånet faller mer i verdi enn rentene du betaler.

Dette er en uvanlig situasjon, men i Norge har det nå grovt sett vært gratis å låne penger siden Norges Bank bråkuttet styringsrenten under finanskrisen vinteren 2008/2009.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag