*Nettavisen* Nyheter.

Gratis vennetelefon lønner seg ikke

Foto: Scanpix (Nettavisen)

«Gratis» er ikke alltid billigst. Sjekk om du bør velge venneabonnement eller lavprisabonnement.

10.01.08 12:09

I løpet av 2007 lanserte alle de store mobilselskapene egne venneløsninger. For et gitt beløp i måneden kan du med disse abonnementene eller tilleggstjenestene ringe «gratis» til alle dine venner med samme mobiloperatør.

Nå har Post- og teletilsynet gjort en stor sammenligning som viser at det ikke automatisk lønner seg å bruke venneabonnement.

Kjenn dine venner
Sammenligningen viser ifølge tilsynet at du enten må ha god kontroll på hvilket mobilnett vennene dine bruker, eller at du må ringe mer enn gjennomsnittet for at venneløsningene skal lønne seg.

Tilsynet har valgt å dele opp forbrukerne i flere grupper – de som ringer normalt mye (fra 130-160 minutter) og de som ringer over gjennomsnittlig mye (fra 180-1000 minutter).

Oversikten skiller også på om du kjenner til hvilket mobilselskap vennene dine har.

Prisen for bruk av venneabonnement er sammenlignet med snittpriser fra de fem rimeligste mobilabonnementene som er beregnet ut fra tilsynets egen priskalkulator.

Må ringe mye
Man skulle kanskje tro at det mest avgjørende var at man visste hvem man ringte til, men prissammenligningen viser at det er flere faktorer som er viktige.

Det er avgjørende at man enten har god kontroll på hvilket abonnement man ringer til, eller at man ringer relativt mye over det gjennomsnittsnordmannen gjør, konkluderer Post- og teletilsynet i sin rapport.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Post- og teletilsynet

Verv med mange
Dersom du ikke har noen formening om hvor mange samtaler som går til venner i samme nettverk som deg selv, og hvor mange som går til andre nettverk, vil det ikke lønne seg med venneløsning selv om du ringer mye.

Dermed bør du som venneabonnent sørge for å verve så mange venner som mulig til samme mobilselskap.

Ringer du 1000 minutter i måneden, vil gjennomsnittsprisen for venneabonnementene ligge høyere enn gjennomsnittsprisen for markedets fem rimeligste mobilabonnement.

Går én av fire samtaler til en venn, skal du ringe 600 minutter eller 10 timer i måneden før det lønner seg å ha venneabonnement.

Går halvparten av alle samtaler til en venn, vil det lønne seg med venneabonnement fra 250 minutter i måneden, og dersom 3 av 4 samtaler går til en venn vil det være billigst å være venneabonnent allerede ved 180 minutter i måneden.

Les hele rapporten her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.