Video: Ap-leder Jonas Gahr Støre om LO-lederens død:

STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag ettermiddag kom den tragiske meldingen om LO-leder Hans-Christian Gabrielsen bråe død, 53 år gammel. Det var en gråtkvalt Ap-leder som møtte pressen i Stortingets vandrehall like etterpå.

- Det er sjokk og vantro at en så livskraftig og sterk person, så nærværende som Hans-Christian har vært, plutselig er borte. Det er ikke til å forstå, og det må vi ta tid på å ta til oss, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Nettavisen.

Gabrielsen døde av hjertesvikt i sitt hjem natt til tirsdag.

Se videointervju med Støre over.

Les også: LO-leder Gabrielsen er død

Les flere reaksjoner etter det tragiske dødsfallet lenger ned i saken.

- En av mine nærmeste

Støre sier samtidig at han er fylt med takknemlighet over å ha kjent og jobbet med Gabrielsen, og sett hvilken viktig person han var.

- Hvordan vil du minnes Gabrielsen?

- Det skal vi bruke tid på å tenke grundig gjennom, men i dag er det å si at han var en bauta i måten han framsto. Han hadde en dyp tro på den samfunnsmodellen vi har, den sosialdemokratiske modellen, og han var en pioner i arbeiderbevegelsen, sier en tydelig berørt Støre.

Han beskriver LO-lederen som en person som aldri sa nei.

- Jeg har mistet en av mine nærmeste i politikken, og det har mange i Ap gjort. For Hans-Christian hadde en klokskap som vi kunne trekke på ikke bare i politikk og arbeidsliv, men også når du hadde det litt tøft som menneske, sier Støre gråtkvalt.

Les også: LO-leder Hans Christian Gabrielsen hylles etter dødsfallet

- Møtte ham to ganger i går

Støre forteller også at han møtte Gabrielsen så sent som mandag.

- Personlig vil jeg si han var en av mine aller nærmeste politisk. Jeg snakket med Hans-Christian seinest lørdag og søndag om arbeidslivspolitikk og politikk og var i møter med ham to ganger i går. Så det er helt uvirkelig å få nyheten i dag om at han har gått bort, sier han til Nettavisen.

Ap-lederen fremhever hans brede engasjement for arbeidsfolk.

- Han levde og brant for solidaritet og rettferdighet og trygghet for arbeidsfolk. Hans engasjement og innsats har vært utrettelig gjennom mange år, på arbeidsplassen i industrien, som tillitsvalgt i Fellesforbundet og de siste årene som høyt respektert LO-leder, sier Støre.

Slik reagerte statsminister Erna Solberg (H) på dødsbudskapet:

- Gode, blide og lojale

Støre sier Gabrielsen har vært selve symbolet på den norske modellen om partssamarbeid.

- Vi kjenner dyp sorg over tapet av den gode, blide, solide og lojale Hans-Christian, sier han i en uttalelse, og legger til:

- Jeg lyser fred over hans minne og sender tanker til Trine og Camilla, hans aller nærmeste.

Les også: Brutale tall: LO-medlemmer vender Jonas Gahr Støre ryggen

Sterke reaksjoner

Første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, var først til å omtale det sjokkerende dødsfallet tidlig tirsdag ettermiddag.

- Det er med dyp sorg vi i dag mottok den triste meldingen om Hans-Christian. Mine tanker går nå til kona Trine og datter Camille, samt hans nærmeste familie. Jeg har mistet en god venn og LO har mistet en ruvende leder, som hadde mange års virke foran seg, skrev hun i meldingen.

Gerd Kristiansen, som var LO-leder i fire år med Hans-Christian Gabrielsen som nestleder, sier ordknapt og dypt preget til Nettavisen: - Det er bare trist og uvirkelig. Vi jobbet veldig nært i de fire årene, og samarbeidet også i mange år før det. Jeg orker ikke å si mer nå.

Tidligere LO-leder Roar Flåthen sier at fagbevegelsen nå har mistet en bunnsolid representant.

- Det er nesten ikke til å fatte. Dette er et forferdelig sjokk, og er vanskelig å ta innover seg. Tanken går først til kona og familien. For fagbevegelsen er dette et stort tap. Hans-Christian hadde stor tillit i alle leire, og var en bunnsolid representant for fagbevegelsen. Han var jo bare 53 år, og hadde mange år foran, men først og fremst er dette altså tragisk for familien, sier Roar Flåthen.

NHO-sjef Ole Erik Almlid hyller sin motpart i LO.

– Det er med sjokk og stor sorg vi i dag har mottatt budskapet om at Hans Christian Gabrielsen er død. Han var en god og nær venn, en svært dyktig leder og markant og viktig leder av LO. Våre tanker går til hans nærmeste, familie og venner. Det er svært mange som er sterk berørt av dette, sier han til Nettavisen.

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum minnes Gabrielsen som en godt likt person:

- LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var en sympatisk og godt likt person, men solid fotfeste i fagbevegelsen. Han kom fra privat sektor og ble lyttet til med respekt i næringslivet.

- Store, vennlige Hans Christian. Så sterk og godhjerta. Medlem av Akershus Ap. Oppnådd så mye og samtidig så mye ugjort. Det er ikke til å tro at han er borte. En kjempe i arbeiderbevegelsen, skriver Aps Anniken HuitfeldtTwitter.