*Nettavisen* Nyheter.

Gratulerer med dagen, Asterix og Obelix

Foto: Scanpix/Francois Guillot/AFP

Både den lille og den store fyller år, og det feires med et gullalbum.

(SIDE2): Asterix ble skapt av forfatteren Réne Goscinny, som døde i 1977, og Albert Uderzo. Deres første eventyr var å se i det franske seriemagasinet Pilote den 29. oktober 1959. For å feire dette gir Egmont ut et spesiallaget gullalbum som for første gang viser deg hvordan Asterix og hans faste kamerat på livets landevei, Obelix, ville sett ut hvis de også hadde vært 50 år eldre.

Albumet er en gavepakke for fansen med klassiske figurer som på hver sin måte gir sin hyllest til Asterix og Obelix. Dette i tillegg til en harselas med klassiske kunstverk og, som vanlig, aktuelle samfunnsspørsmål.

Ekstern side: Den offisielle Asterix-siden

På norsk er albumet det 34. i rekken. I tillegg har det komme tre spillefilmer med Asterix og 8 tegnefilmer. Utenfor Paris kan du også besøke Parc Asterix, et lekeland basert på karakterene fra tegneserien.

Historisk korrekt?
I Asterix er hele Gallia erobret av romerne. Eller hele? Nei, en liten landsby etc... Gallia bestod av store deler av Frankrike, Belgia, nordvest-Tyskland og nordre Italia på sitt største. Mange keltiske og belgiske stammer bodde i området, og det var romerne som kalte dem for gallere basert på deres språk. En av byene som ble grunnlagt av disse stammene var Lutetia Parisiorum. Senere skiftet den navn til Paris.

I den nordre delen av Gallia var det stort sett kun små landsbyer som befant seg bak inngjerdinger i krigstider, og ingen store byer. Og det er altså her man finner Asterix og Obelix. Rundt 58 før kristus angrep Julius Cæsar Gallia, og erobret områdene. En stamme, derimot, stod i mot lenge - Arverni-stammen. Den ble ledet av Vercingetorix.

Mellom år 260 og 273 brøt de galliske regionene med Romerriket og provinsene Gallia, Britannia og Hispania ble etablert. Resten, og for øvrig det over, er historie.

Test deg selv: Hvem er du i Asterix-serien?

37596

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.