RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gratulerer med dagen!

Kvinner jobber mindre og lever lengre enn menn, så ikke alt er svart på Kvinnedagen 8. mars. Faktisk går utviklingen fremover, smått om senn.

Likestillngssenteret har distribuert en interessant statistikk i anledning dagen.

Den viser kort fortalt store kjønnsforskjeller fortsatt, men det løfterike er at mange av skjevhetene er i ferd med å rettes opp i hurtig tempo.

Sammensetningen av regjeringen, for eksempel. I disse dager, hvor statstministern holder en vernende hånd over en kvinnelig statsråd, kan det være verdt å minne om at Gro Harlem Brundland en gang for alle hevet kvinneandelen fra vel 20 prosent til 46 prosent i 1990.

Siden har andelen vært mer eller mindre stabil, og det blir den nok når forsvarsminister Kristin Krohn Devold følger med resten av regjeringen ut av kontorene til høsten.

På ledernivå i staten går utviklingen fort, selv om det er langt igjen. Andelen kvinner blant dem med lederkontrakt har steget fra 10 til 23 prosent de siste årene.

Det mest konserverende trekket er kanskje det hvor kvinnene har størst selvstendig påvirkning; nemlig yrkesvalg. Jenter gjør det bra på skolen og velger høyere utdannelse. Likevel har helse- og sosialfag nær 100 % kvinnelige elever, mens fag som elektro, mekanikk og teknisk fagskole har omtrent bare har menn.

Kvinner velger altså tradisjonelle kvinneyrker, og går inn i karrerier som åpenbart vil gi dem lav lønn.

Lønnsstatistikken speiler selvsagt disse valgene, men skjevheten mellom kjønnene er stor i alle bransjer. Verst er situasjonen i finans og eiendom, hvor menn gjennomgående tjener langt høyere enn kvinner.

Derfor må trøsten være at kvinner jobber mindre og lever lengre. I snitt jobber menn rundt åtte timer mer i uka, eller to timer mer hver dag. Det får de ikke så mye tid til å grunne over, for i snitt dør mennene fem år tidligere enn kvinnene!

Gratulerer med 8. mars!

Hva mener du om likestillingen i Norge? Går det riktig vei, eller er tempoet altfor lavt? Og hvorfor tjener kvinner dårligere enn menn? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere