*Nettavisen* Nyheter.

Gravd fram etter fire dager

Foto: Gregory Bull (AP)

I fire dager lå 28 år gamle Jean Louis fanget i ruinene.

19.01.10 18:06

90 mennesker er gravd fram fra ruinene i live etter jordskjelvet i Haiti, men det er lite håp om å finne flere, sier FN tirsdag.

Nå dreier arbeidet seg om de 250.000 som er skadet, og de like mange som mangler tak over hodet, melder AFP.

90 i live
Siden skjelvet rammet for en uke siden, har i underkant av 100 personer blitt gravd fram av internasjonale søke- og redningsmannskaper fra sammenraste bygninger, melder FNs koordinasjonskontor for humanitære forhold. Blant dem er Jean Louis Sainte Heleine (28), som ble funnet under restene av universitetsbygget lørdag.

Hun ble lokalisert mellom tredje og fjerde etasje i det sammenraste bygget, ved hjelp av spesialkameraer.

Aldri før har så mange blitt reddet ut fra et urbant skjelvområde, opplyser FN.

20 til 30 av disse personene har blitt reddet mer enn fem dager etter at jordskjelvet inntraff for en uke siden.

Les her hvordan du kan hjelpe

Senest mandag ble en kvinne funnet i live, seks døgn etter skjelvet. Også denne ungen kvinnen ble funnet i universitetsbygget, og er den siste som er funnet - så langt.

Tallet står i skarp kontrast til de 70.000 som allerede er begravet og til det totale antall døde myndighetene frykter vil nå 200.000.

Flere soldater
Akkurat hvor mange som mistet livet 12. januar – og hvor mange som i tillegg har omkommet av skadene etterpå – vil vi trolig aldri få vite. Omfanget av jordskjelvkatastrofen sammenlignes med tsunamien i 2004, der over 200.000 mennesker mistet livet.

For å sørge for sikkerheten, vurderer FN tirsdag å bestemme å sende 3500 nye FN-styrker til landet. USA har allerede sendt 1700 soldater, og sier de kan ha så mange som 10.000 der innen et par uker.

Gjenger herjer i Port-au-Prince, og gjør den vanskelige situasjonen for befolkningen enda verre, samtidig som det forsinker hjelpearbeidet ytterligere.

Som følge av at hjemmene deres har kollapset, har 500.000 mennesker flyttet inn i en provisorisk leir i en park i hovedstaden. Flere lignende leire er spredd utover Port-au-Prince. Forholdene er elendige, og mangelen på mat, vann og medisiner gjør at hjelpearbeidere og leger står overfor en enorm oppgave.

(Kilde: CNN, AFP, FN)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.