*Nettavisen* Nyheter.

Gravde seg ut av fengsel

Foto: (Politiet)

Politet etterlyser Nikolin Kasa etter at han stakk fra Gjøvik fengsel.

30.05.11 08:55

Vanligvis skjer det bare på film, men søndag skjedde det også i Gjøvik fengsel. Nikolin Kasa har i lengre tid jobbet i all hemmelighet med en tunnel til friheten fra Gjøvik fengsel.

- Det er opplagt at han har brukt en god stund på dette, for veggen er tykk, sier fengselsleder Hans Grøndal ved Gjøvik fengsel til Nettavisen.

Bak speilet på badet i fengselscellen til Kasa ble det søndag morgen funnet et hull ut til omverdenen. Ute på gressplenen på østsiden av fengselet har Kasa klippet over piggtråden på toppen av gjerdet. Deretter har han klatret ut til friheten.

Til Gardermoen
Grøndal forteller at Kasa rømte klokken 00.44 natt til søndag. En bussjåfør har fortalt at Kasa deretter gikk på flybussen klokken 08.30.

Hva som har skjedd med Kasa etter at han ankom Oslo lufthavn Gardermoen er usikkert.

- Vi frykter selvfølgelig at han skal flykte ut av landet. Han har ingen tilknytning til Norge som tilsier at han skal bli her, sier politiadvokat Kristin Røhne ved Asker og Bærum politidistrikt som etterforsker straffesaken mot Kasa.

Røhne sier at Kasa også er etterlyst over hele Europa.

Søndag kveld opplyser Politiet at han ifølge et vitne var glattbarbert og iført blå genser, blå jeans, sort jakke og skjerf. Han skal også snakke godt engelsk.

Han er 175 cm høy, har tynn kroppsbygning, svart hår og bruke øyne, skriver Asker og Bærum politidistrikt på sine nettsider.

Eksemplarisk fange
Kasa ble pågrepet 7. juli 2010, og satt varetektsfengslet mens politiet etterforsker saken hans. Han er siktet for medvirkning til smugling av sju kilo heroin til Norge og kunne vente seg en lang fengselsstraff hvis han ble kjent skyldig.

- Han var en eksemplarisk fange og hadde derfor en tillitsfunksjon ved fengselet. Han var en såkalt kjøkkengutt, sier Grøndal til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gravd på nettene
Kasa hadde sittet på Gjøvik fengsel siden oktober 2010. I store deler av denne perioden har han trolig brukt nettene på å grave hull i veggen.

- Fangene sitter ikke mye på cellene sine. De blir vekket klokken 08.30 og innelåst igjen klokken 19. Ellers er det lite opphold på cellene. Vi forsøker å sysselsette fangene gjennom skole, arbeidsdrift og annet samvær med øvrige innsatte, sier Grøndal.

Ved hullet i veggen fant fengselsbetjentene en metallstang fra en kontorstol som er fast innventar på cella. Om nettene har Kasa sannsynligvis demontert stolen, gravd på hullet for deretter å montere stolen sammen igjen.

- Må lære av dette
Grøndal sier at rømninger fra fengsel er svært sjeldent, og at ingen har rømt fra Gjøvik fengsel siden han ble sjef i november 2006.

- Nå ser vi gjennom våre rutiner for å undersøke om de er etterfulgt. Så ser vi på om det er ting vi kan gjøre bedre for å unngå slikt. Det er det helt sikkert, sier Grøndal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag