Gå til sidens hovedinnhold

Graver etter ofre med lommelykter

Flere tusen har trolig mistet livet i jordskjelvtragedien i Haiti. To norske frivillige som tidligere var savnet, er i sikkerhet

Hjelpeorganisasjoner i Haiti frykter at flere tusen skal ha mistet livet etter jordskjelvet sent tirsdag kveld. Omfanget av katastrofen er foreløpig uklart, og redningsmannskapene venter på dagslyset for å få oversikten.

En talsmann for en katolsk hjelpeorganisasjon, Karel Zelenka, forteller om totalt kaos i landet.

- Han anslår at det må være tusenvis av mennesker som er døde, sier organisasjonens talskvinne, Sara Fajardo til AP.

Heller ikke myndighetene i Haiti har noen som helst formening om omfanget.

- Det eneste vi kan gjøre er å be, og håpe på det beste, sier Haitis ambassadør i USA, Raymond Joseph til CNN.

At tallet på omkomne er høyt er imidlertid sikkert.

- Folk graver etter ofre med lommelykter. Jeg tror hundrevis av ofre vil være en alvorlig underdrivelse, sier Richmani Domersant i organisasjonen Food for the Poor.

Få nordmenn

Det norske utenriksdepartementet sier til Nettavisen onsdag ettermiddag at de ikke har rapporter om savnede nordmenn, men at de heller ikke har oversikt over alle nordmenn som er i landet.

- Vi vet av erfaring at det ikke er mange nordmenn på Haiti, og at de er der vil være tilknyttet norske eller internasjonale organisasjoner, sier kommunikasjonsrådgiver Cecilie Willoch i UD.

Norske i sikkerhet
To norske frivillige som jobber på en skole i Port-au-Prince skal være i sikkerhet, men det er uvisst hva som har skjedd med elevene på den norske Haiti-skolen.

- De to nordmennene har det etter forholdene bra, sier Ragnhild Slettner-St.Hilaire til Nettavisen.

Hun er styremedlem og prosjektmedarbeider bak den norskdrevne skolen «Petit Troll» - «Lille Troll» - i Haiti, som tirsdag kveld ble rammet av et voldsomt jordskjelv.

Etter at jordskjelvet som ble målt til styrke 7,0 på Richters skala rammet hovedstaden Port-au-Prince tirsdag kveld, fikk ikke lenger prosjektledelsen i Norge kontakt med skolen eller ansatte.

Les: - Forferdelig ikke å vite

Uvisshet
De to norske kvinnene jobber som frivillige på skolen. Den ene av dem har vært på Haiti flere ganger, mens den andre er på sin første tur som frivillig for prosjektet.

- Jeg chattet med en av de to i går kveld, bare et par timer før skjelvet, forteller Slettner-St.Hilaire. Tidligere onsdag sa hun til Nettavisen at det er forferdelig å ikke vite hva som har skjedd med de to, eller de 15 lokalt ansatte og de 101 barna som går på skolen.

Sent onsdag formiddag fikk hun beskjeden hun håpet på - de to norske er i live og har det etter forholdene bra.

- Det er gode nyheter. Når det gjelder alle elevene og deres familier vet vi ikke så mye enda.

Rasert
Alle de 101 elevene og alle ansatte var på skolen da skjelvet, rystet landet klokken 14.53 lokal tid.

Skolen ligger i bydelen Delmas, som ligger litt utenfor den verst rammede delen av hovedstaden Port-au-Prince, og Slettner håper selve bygningen har stått imot de voldsomme naturkreftene.

- Det er det som er så krise med dette, bygningene der nede er så forferdelig dårlig bygget, de klapper fort sammen. Men skolebygget vårt er forholdsvis solid, det er ikke særlig flikket på, det er et stødig hus og heldigvis ikke på mange etasjene, sa Slettner-St.Hilaire

2741

Fattigste barna
Skolen har eksistert i ti år, og Slettner-St.Hilaire har selv besøkt Haiti og skolen flere ganger. Hun forteller at barna er i alderen 4-5 til 12 år gamle.

- Det er de fattigste barna i nabolaget som går på skolen. Det er vanskelig å beskrive hvilke forhold disse barna lever under, bildene fra slummen gir et lite inntrykk av hvordan og hva slags hjem de har. Dersom det er mulig å si det slik, så er våre 100 barn heldige, de får annen hjelp også ved siden av skolegangen.

Voldsomme ødeleggelser
Skjelvet har ifølge nyhetsmeldinger lagt store deler av Port-au-Prince flatt. Det er uvisst hvor mange mennesker som har mistet livet, men anslaget er på flere tusen.

Røde Kors mener at så mange som tre millioner mennesker kan være berørt, og forholdene i det fattige landet gjør redningsarbeidet svært vanskelig.

- Folk prøver å grave ut ofre med lommelykt. Jeg tror hundrevis av døde er et forsiktig anslag, sier Bistandsarbeideren Rachmani Domersant til Reuters.

Les: Tusenvis trolig døde etter jordskjelv

Jordskjelvet, som hadde sitt episenter like utenfor hovedstaden, hadde en styrke på 7 på Richters skala og ble etterfulgt av minst 13 etterskjelv, sju av dem med en styrke på over fem.

Nødhjelp på vei
Hjelpearbeidet er allerede i gang. I første omgang dreier det seg om å få gravd ut overlevende som sitter fast under ruinene.

Mye av infrastrukturen er ødelagt, og det å få inn vann slik at det ikke spres sykdom som kolera, er helt avgjørende. Her hjemme har Røde Kors startet en innsamlingsaksjon for det jordskjelvrammede landet.

- I tillegg er det viktig å opprette helseenheter, samt få inn mat til den kriserammede befolkningen, opplyser generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, til Nettavisen.

Flere land, som USA, Canada, Frankrike, Storbritannia og en rekke land i Latin-Amerika, er nå i gang med å få av sted hjelp til skjelvområdet.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken