*Nettavisen* Nyheter.

Gravid kvinne døde av smertestillende

Foto: (Foto: Thinkstock)

Legen skrev ut medisin over telefon uten å spørre om kvinnen var gravid.

09.11.11 10:53

(SIDE2) En gravid kvinne og hennes foster døde av forgiftning av sterke smertestillende medisiner, ifølge nyheterna.se .

Medisinen hun fikk fra legen - sammen med sovemiddel og hostemedisin som inneholdt etylmorfin gjorde at hun og fosteret ble forgiftet og døde.

Sovemiddelet og hostemedisinen ble også skrevet ut av samme lege på den samme legevakten, over telefon.

Nå blir legen kritisert av svenske socialstyrelsen for å ha skrevet ut resepter uten å ha møtt kvinnen.

- Ikke bruk ibuprofen
I følge norske Helsedirektoratet er paracetamol førstevalg for friske gravide kvinner som trenger smertestillende og ved normal dosering er det ingen mistanke om skadelige effekter hos barnet.

Det er ikke kjent hvilke smertestilende tabletter den svenske kvinnen fikk på resept, men Helsedirektoratet. no skriver at gravide bør holde seg unna tabletter med virkestoffet ibuprofen de siste tre månedene før fødsel.

Dette kan nemlig medføre for tidlig lukking av en blodåre i barnets lunger. Dette kan igjen gi for høyt blodtrykk i barnets lunger. Det kan også redusere mengden av fostervann, hemme sammentrekninger i livmoren og dermed forlenge fødselen i tillegg til å orlenge blødningstiden hos mor og foster.

Det trekkes også en link mellom graviditet og ibuprofen. Noen små studier tyder på at ibuprofentabletter kan gjøre det vanskeligere å bli gravid. Du bør derfor ikke bruke ibuprofen hvis du har eller har hatt vansker med å bli gravid og kan unngå dette.

- Flere forgiftes
Selv om paracetamol er førstevalg av smertestillende til gravide viser tall fra giftinformasjonen at flere forgiftes av det smertestillende middelet. Antall henvendelser til Giftinformasjonen angående paracetamolinntak viste en økning fra perioden 2001–02 til perioden 2005–06.

LES SAKEN: Flere forgiftes av paracetamol

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag