*Nettavisen* Nyheter.

Gravid røykte 3500 sigaretter

Foto: (Faksimile, BBC)

Barnemoren hevder det er sunt for barnet.

01.06.11 16:25

(SIDE2): Charlie Wilcox (20) røykte 15-20 sigaretter om dagen i løpet av svangerskapet - fordi hun hevder det er til barnets eget beste.

- Det får barnet til å bruke hjertet på egen hånd, så når babyen kommer ut, så klarer det seg på egen hånd, sier Charlie til dailymail.co.uk. Hun har deltatt i BBCs TV-serie om gravide som røyker, «Misbehaving Mums To Be».

For selv om de fleste røykere er svært bevisste på å stumpe røyken når de blir gravide - leger og andre eksperter har flere ganger gått ut og advart mot farene ved å røyke når man går svanger - så er altså ikke alle enige i det.

- Hvor er det bevis for at røyking under graviditet er så farlig?

Mer stress med røykekutt
Wilcoxs datter Lilly er nå 14 uker gammel. Hun veide et halvt kilo mindre enn det som er gjennomsnittsvekt hos nyfødte og hun ble født ti dager for tidlig. Jordmødrene som testet Charlies blod under svangerskapet, fant at hun hadde et CO2-nivå seks ganger høyere enn det som er vanlig.

- Jeg tror ikke det var skadelig for Lilly. Det hadde vært verre for henne dersom jeg hadde sluttet tvert og stresset med det, sier 20-åringen fra Kent, som sier barnet har utviklet seg normalt etter fødselen.

Hun hevder også å ha en venninne som mistet sitt ufødte barn, fordi hun sluttet å røyke.

Normal hjerterytme
Charlie innrømmer at hun kuttet ned fra 20 om dagen, til fem - og at det totale antallet sigaretter under svangerskapet er 3500. Hun begynte å røyke da hun var 14 år gammel.

Heller ikke barnefaren mener røykingen har vært skadelig.

- Først var jeg litt bekymret, etter å ha hørt alle advarslene. Men alle kontrollene viste at babyen var sunn og frisk og med normal hjerterytme.

Antirøyke-grupper mener derimot at Wilcox tar skammelig feil, blant dem ASH.

- Røyker man som gravid, så vil man selvsagt ikke gå med på at man har gjort noe som kan skade barnet. Det er et typisk tilfelle av fornektelse. Alle bevisene peker mot at barnet vil skades i mors mage dersom hun røyker, sier Deborah Arnott i ASH.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Faksimile BBC)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.