*Nettavisen* Nyheter.

Gravid tenåring døde av svineinfluensa

Foto: colourbox.com (colourbox.com)

En 17 år gammel skotsk jente og hennes ufødte barn døde.

15.10.09 16:27

Jenta var allerede gravid da hun ble smittet med svineinfluensa. Nå oppfordrer den skotske helseministeren alle gravide til å vaksinere seg mot svineinfluensaen.

- Dødsfallet til denne unge kommende moren og hennes baby er svært trist og mine tanker går til hennes familie og venner, sier Nicola Sturgeon, melder Sky News.

- Medisinske eksperter har fortalt oss at gravide kvinner er mer sårbare for komplikasjoner etter å ha fått viruset, sier hun.

- Av den grunn vil de være blant de prioriterte for å få vaksine først når svineinfluensavaksinen blir tilgjengelig senere denne måneden, sier hun.

Les også: - Feilvurderte antall doser

Utsatt gruppe
I Norge ankom de første pallene med svineinfluensavaksine mandag. Overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjør Iversen, fortalte Nettavisen tidligere denne uken at den første vaksineringen vil starte neste uke, og at pasienter i risikogruppene vil bli prioritert.

Det gjelder også gravide kvinner ettersom de er en spesielt utsatt gruppe, noe overlegen ved Folkehelseinstituttet har tidligere påpekt.

- De bør vaksinere seg av både hensyn til seg selv, fordi de har åtte ganger større risiko for å bli alvorlige syke, bli lagt på sykehus og i verste fall dø – og av hensyn til fosteret for da vil det være beskyttet det første halve leveåret når det er født, sa Iversen til Nettavisen.

Les også: - Åtte ganger større risiko for å bli syk og dø

Ny rapport
En ny studierapport fra Australia og New Zealand viser at spedbarn og voksne i alderen 25 til 64 år har størst risiko for å dø av svineinfluensaen, skriver The New York Times.

Studien, som ble publisert i New England Journal of Medicine forrige torsdag, involverte 722 pasienter som fikk intensiv behandling på sykehus. 14 prosent av pasientene hvor utfallet var kjent da undersøkelsen ble ferdig, hadde dødd.

Videre viser studien at gravide og overvektige er spesielt utsatt for alvorlig sykdom tilknyttet svineinfluensaen. Gravide hadde ni ganger større risiko for å ende på sykehus med intensiv behandling, ifølge rapporten, mens overvektige hadde fem ganger større risiko enn den vanlige gruppen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag