RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Graviditeten kan koste Simone jobben

Foto: Arne Ristesund (BA)
Sist oppdatert:
Barselpermisjonen kan tvinge Ina Simone Næss til å legge ned sin egen frisørsalong.

- Jeg gjør alt for å slippe å gi opp drømmen min. Det er veldig trist dersom jeg må legge ned, sier frisør Ina Simone Næss til BA.

Hun er redd for at hun må legge ned sin egen Miss Pinky’s Frisørsalong på Salhus.

Salongen ble opprettet på kvinnedagen i 2010, og frem til Næss ansatte en lærling for ett år siden, har hun drevet alene.

Problemene begynte da Næss ble gravid i fjor, og forsøkte å finne en annen frisør som kunne jobbe i salongen mens hun selv skulle ut i permisjon.

Det viste seg å være vanskelig, og det endte med at hun måtte holde salongen stengt fra i april i år, da permisjonen begynte.

Samtidig ble lærlingen flyttet til en annen praksisplass på Frekhaugi følge BA.

Planen er at Næss skal åpne salongen igjen når permisjonen er ferdig i februar 2013. Nå frykter hun imidlertid at hun ikke har råd til å la den stå ute av drift så lenge.

Utgiftene løper
- Jeg får barselpermisjon som andre arbeidstakere. Problemet er at jeg også må bruke pengene til å betale utgifter som er knyttet til frisørsalongen. Jeg kan for eksempel ikke stoppe avtalen jeg har i forbindelse med bankterminalen, eller slutte å betale leie for lokalene, forklarer hun.

Videre er hun redd for at kundene skal forsvinne.

- Det tar rundt tre år å opprette en kundekrets. Kundene mine har sagt de skal komme tilbake når salongen åpner, men man vet jo aldri, sier hun.

Anne Kverneland Bogsnes, fylkesdirektør i Nav Hordaland, sier Nav ikke kan kommentere enkeltsaker.

På generelt grunnlag forklarer hun at selvstendig næringsdrivende har krav på foreldrepenger, som er regnet ut fra gjennomsnittlig inntekt de siste tre årene.

Ikke hjelp fra NAV
- Men når man driver en egen bedrift, dekker ikke NAV bedriftens utgifter mens man er i permisjon, sier hun.

Heller ikke Hanne Wetland, seniorrådgiver i Innovasjon Norge, eller Merete Britt Sunde, direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) Håndverk, sier organisasjonene har noen finansieringsordninger som kan hjelpe Næss.

- Dette er et vanskelig spørsmål for kvinner, spesielt for dem som bor litt ute i distriktene der det vil være mye vanskeligere å få tilgang til kompetent arbeidskraft, sier Sunde.

Odd Eirik Eriksen, leder i Norsk Gründerforum og initiativtaker til opprettelsen av Gründernes hus i Oslo, sier det eneste Næss kan gjøre er å prøve å barbere bort kostnader for at salongen skal overleve.

- Det finnes veldig få rettigheter for selvstendig næringsdrivende i Norge, sier han.

Anbefaler aksjeselskap
Eriksen mener at det er tryggere å opprette aksjeselskap enn å være selvstendig næringsdrivende.

- Dersom du oppretter et aksjeselskap og ansetter deg selv, har du samme rettigheter med tanke på for eksempel sykepenger og arbeidsledighetstrygd som en vanlig ansatt, sier han.

Han sier han aldri vil anbefale noen å ha personlige selskaper, og mener folk som vurderer å opprette egen bedrift heller burde opprette et aksjeselskap (AS).

Det vil si at ingen av deltakerne i bedriften har personlig ansvar for selskapets forpliktelser.

- Det koster bare 30.000 kroner å etablere et AS. Dersom du går konkurs, vil en eventuell gjeld forsvinne, i motsetning til dersom du har et enkeltmannsforetak.

- Ikke så enkelt
Ronny Bertelsen, jurist ved Næringsavdelingen i Brønnøysundregistrene, sier at valg av organiseringen av en bedrift ikke er så enkelt.

- Det er riktig at man har flere sosiale rettigheter, og slipper å gå personlig konkurs dersom man oppretter et AS. Det kan imidlertid være at man har kausjonert med egne midler, noe som gjør at man likevel kan få økonomiske problemer ved en konkurs, sier han.

Han understreker også at det er flere formelle krav ved å opprette et AS enn i et enkeltforetak.

- Folk må selv finne ut hvilken organiseringsform som passer dem best, sier han.

Flere saker i BA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere