RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gråværet kommer - nyt solen mens du kan!

Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nå får Sør-Norge været som de i nord har måttet leve med.

I det kalenderen viser at en svært så sommerlig juli går mot slutten tar Nettavisen en telefon til Meteorologisk institutt for en liten statusoppdatering.

Syv tropedager
- Har vi hatt tropenatt i år?

- Årets første offisielle tropenatt ble faktisk målt natt til i dag. På Værnes i Trøndelag ble det målt til rett over 20 grader, også Brønnøysund lå godt an, men gikk akkurat under rundt klokken syv i morges, sier vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

- Hvor uvanlige er tropenetter?

- Som oftest vil det bli målt ett eller annet sted i Norge i løpet av sommeren. Det var for eksempel veldig nære på Lyngør fyr og Strømtangen for noen uker siden.

Når det gjelder såkalte tropedager - dager hvor temperaturen går over 30 grader - har det blitt målt hele 18 slike i år. I juli har Sør-Norge hatt fem dager med tropevarme. Nord-Norge har målt to dager: en i mai og en i juni. Høyeste målte temperatur var 20. juli med 32,4 grader i Byglandsfjord-Neset.

Mer gråvær fremover
- Går vi mot en rekordjuli?

- Nja, det er litt tidlig å si, men den har vært tørr og fin til nå, veldig bra i sør hittil, sier Løvdahl som legger til at Nord-Norge fikk sommeren i juni, mens Sør-Norge måtte vente med sin sommer til juli.

Løvdahl vil ikke felle noen dom over juli før måneden er helt overstått, men bekrefter altså at den har vært særdeles bra i sør. Nordlendingene har derimot måtte slite med lavtrykk store deler av måneden og hatt mye byger og kjøligere vær.

Men nå ser det altså ut til at lavtrykk er på innover Sør-Norge også. Dermed blir det stabile godværet erstattet av mer skiftende vær med byger og gråvær i sikte fra og med i morgen.

- Tirsdag kommer det inn bygevær fra vest som også vil treffe Østlandet. Tirsdagen ser litt gråere og våtere ut og det kan også bli torden i fjellområder. Nord-Norge har en front på vei som sveiper gjennom sørfra og kan gi nedbør i særlig Nordland mens det blir mest byger lenger nord. I Nordland blir det dessuten liten kuling mens det stort sett blir bedre nordover.

Varmt hav kan forlenge sommeren
Løvdahl legger til at det kan bli torden i Troms og Finnmark med mulighet for tåke langs kysten.

- Hvordan blir temperaturene fremover?

- Generelt så vil gradestokken ligge mellom 15-20 grader i store deler av landet i dag. Fremover er det vanskeligere å si, men det er fortsatt varmt i havet så vi skal ikke avskrive sommeren helt ennå. Likevel er det ingen stabile høytrykk i sikte men heller vanlig lavtrykksaktivitet. Dermed blir nok været mer skiftende fremover med sol, byger og regn om hverandre.

Løvdahl legger til at det stedvis begynner å bli veldig kaldt nordover. I morges ble det målt 9,7 grader i Tromsø og 11 grader på Hekingen fyr. Han tror likevel Troms fylke kan krype seg opp mot 15 grader i løpet av dagen. På den andre enden av temperaturskalaen finner vi tropenatt-Værnes som hadde en temperatur på 23,3 grader klokken 8 i morges.

Badevarmt?
Når det gjelder badetemperaturene forteller Løvdahl at de ligger jevnt rundt 20 grader i Oslo og Østfold, rundt 21 grader i Aust-Agder og rundt 20 lengst sør i landet.

- Men nordover begynner det å bli veldig kaldt, understreker vakthavende ved Meteorologisk institutt.

For den som foretrekker virkelig varmt vann kan det anbefales å ta turen til Hunderforssen familiepark - der ligger badetemperaturen på hele 26 grader, mens Modum og Setesdal følger etter med 24 grader.

Når det gjelder høytrykket som har sikret Sør-Norge sol og sommer i juli blir dette altså skiftet ut med høytrykk og mer ustabilt vær – med andre ord er det bare og komme seg ut og nyte sola, før det er for sent.

- Det stabile finværet er over ifølge våre prognoser og hele neste uke får vi inn lavtrykk, selv om det kan bli perioder med fint vær innimellom, sier Rafael Escobar Løvdahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere