*Nettavisen* Nyheter.

Greenpeace-aktivister border rigg i Barentshavet

– Denne boringen er totalt uforsvarlig. Statoil vil gamble med de rike naturverdiene på Bjørnøya og i iskantsonen bare for å hente opp mer av den oljen som klimaet ikke tåler at vi brenner. Derfor er vi her for å be Statoil stanse, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes i en pressemelding fra Greenpeace. Foto: Greenpeace

Greenpeace-aktivister fra åtte forskjellige land border tirsdag en oljerigg i Barentshavet i protest mot planer om prøveboring nær Bjørnøya.

27.05.14 07:19

Norske Julie Alvad (22) er en av dem som skal ta seg om bord i riggen Transocean Spitsbergen, som er leid inn av Statoil.

– Denne boringen er totalt uforsvarlig. Statoil vil gamble med de rike naturverdiene på Bjørnøya og i iskantsonen bare for å hente opp mer av den oljen som klimaet ikke tåler at vi brenner. Derfor er vi her for å be Statoil stanse, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes i en pressemelding fra Greenpeace. Han er om bord på organisasjonens skip Esperanza.

Den planlagte prøveboringen blir verdens nordligste og skal ifølge Greenpeace skje ikke langt fra Bjørnøya, som er et naturreservat. Miljødirektoratet opplyste før helgen at boringen ble utsatt til etter at Klima- og miljødepartementet har behandlet en klage fra Greenpeace. «Ny kunnskap fra Polarinstituttet om iskantens maksutbredelse, samt Statoils egne beregninger, som viser at et oljesøl fra deres boreområde kan treffe naturreservatet Bjørnøya på mindre enn en uke, tilsa at saken måtte vurderes på nytt», heter det i pressemeldingen.

Mandag ga departementet likevel grønt lys til prøveboringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag