*Nettavisen* Nyheter.

Greenpeace angrep borerigg

Søndag gikk Greenpeace gikk til aksjon mot norskeide Leiv Eiriksson.

29.05.11 12:32

HTML EMBED

Søndag gikk aktivister fra Greenpeace til aksjon mot den norske boreriggen Leiv Eiriksson utenfor Grønland. Boreriggen er leid inn av skotske Cairn Energy for å lete etter olje utenfor Grønland.

I en uke har Greenpeace fulgt riggen. Søndag morgen gikk de til aksjon med hurtiggående gummibåter. En overlevelseskapsel ble festet til boreriggen. Inne i denne vil aktivistene kunne oppholde seg i ti dager.

Vil stanse boring
- Aktivistene er etablert nær selve borehodet og utstyrt for å klare seg over lengre tid. Så lenge aktivistene er om bord på boreplattformen, er det umulig for Leiv Eiriksson å bore etter olje, melder Greenpeace.

Miljøaktivistene håper å stanse planene om å drive oljevirksomhet i området. Plattformen Leiv Eiriksson, som eies og opereres av det norske selskapet Ocean Rig, er for tiden utleid til skotske Cairn Energy.

Boreriggen nådde fram til Grønland for en uke siden, og er blitt fulgt av et av Greenpeace' skip. Søndag morgen var den svært nær boreblokken Atammik der den etter planen skal bore på 905 meters dyp.

- Kontroversielt
- Cairn sitt boreprogram på Grønland er et av verdens mest kontroversielle. Mens andre oljeselskaper holder igjen i Arktis, velger Cairn å bore i et av verdens mest sårbare farvann, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

- Vi kan bare ikke sitte stille å se på dette. Arktis trenger beskyttelse, ikke risikable oljeboringer med manglende beredskapsplaner, sier han.

Et dansk marineskip befinner seg i området, men skal ikke ha forsøkt å hindre aksjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag