Greenpeace til aksjon mot russiske oljeplaner

Moskva (NTB-AFP): Aktivister fra miljøvernbevegelsen Greenpeace har lenket seg fast til ankeret på et russisk skip. Skipet skal bringe mannskap ut til Russlands første base for oljeproduksjon i Arktis.

Aksjonen som ble satt i verk mandag, er den andre på bare tre dager. Fredag okkuperte seks medlemmer av Greenpeace selskapet Gazproms avsidesliggende base sørøst i Barentshavet i 15 timer, før de ble tvunget tilbake.

De måtte flykte da arbeidere kastet metallbiter mot dem og spylte dem med iskaldt vann. Aktivisten som ledet denne aksjonen, Kumi Naidoo, var også blant mannskapet på en hurtiggående gummibåt som mandag tok seg fram til forsyningsskipet Anna Akhmatova.

- Aktivistene har lenket seg selv og båten fast til ankeret på skipet. Ledelsen på oljeriggen Prirazlomnaja har bedt om hjelp fra den russiske kystvakten, som er kommet til stedet men ennå ikke har grepet inn, het det i en kunngjøring fra Greenpeace mandag.

Russerne håper å kunne produsere olje i Arktis for å veie opp for sviktende produksjon ved snart tømte felter fra Sovjetunionens dager i Sibir. Russland er verdens nest største produsent av råolje. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.