*Nettavisen* Nyheter.

Greenpeace trosser russisk grenseforbud

Kirkenes/Oslo (NTB-Ole-Tommy Pedersen): Et Greenpeace-skip tok seg lørdag morgen inn til Nordøstpassasjen for å protestere mot seismikkskyting, på tross av forbud fra Russland.

Miljøaktivistene har flere ganger fått avslag på å dra inn i området der skip leter etter olje for selskapene Rosneft og ExxonMobil. Greenpeace mener de blir holdt tilbake av politiske grunner, fordi russerne ikke vil ha oppmerksomhet om oljeletingen, som blant annet foregår ved et russisk naturreservat.

De påpeker at Rosneft er det selskapet som slipper ut mest olje på land, og mener de gjør nærmest ingenting for å rydde opp. Derfor er de bekymret for konsekvensene når de nå skal etablere seg i Arktis.

- Jeg har selv sett de store oljeutslippene Rosneft står bak i Sibir. Dette skandaleselskapet har Statoil inngått et samarbeid med, og jeg lurer på om Statoil er klar over hvilken risiko det russiske selskapet utgjør for miljøet, sier Arktis-rådgiver Erlend Tellnes i Greenpeace Norge, som er om bord på skipet Arctic Sunrise.

Greenpeace har som svar anført at Arctic Sunrise er klassifisert som isbryter, og dessuten at det ikke er is i området på denne tiden av året. Selskapet bedyrer at de ikke søker konfrontasjon med seismikkskipene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.