AMSTERDAM (Nettavisen): Turismen blomstrer i Amsterdam etter en lang og tung pandemi. Men onsdag var gatene fulle av mennesker fra hele verden, og de kjente dopturistene er også tilbake.
I Nederland er marijuana avkriminalisert. Det er ikke legalisert og lovlig, men politiet slår ikke ned på bruk eller salg. De kjente «coffeeshop»-ene er en del av økonomien og bidrar til samfunnet ved å betale skatt.
Dette merkes og markeres spesielt 20. april. Det er den internasjonale dagen for feiring av cannabis, kjent som «marijuana-ferien», og falt i år på en onsdag.
Dagen kommer fra det amerikanske begrepet «4/20» eller «420». Den tidligere redaktøren for High Times, et marijuana-fokusert nyhetsbyrå, Steven Hager mener dagen oppsto slik:
- En gruppe videregåendeelever i USA startet å røyke klokken 16.20 amerikansk tid hver dag etter skolen. Ritualet spredde seg og 420 ble en kode for å røyke marijuana. Etter hvert ble dette konvertert til 4/20 eller 20. april for å passe inn i kalenderen.
Feiringen finner sted over hele verden. På mange steder fungerer dagen som en protest mot strenge lover og regulering av cannabis.
Se hvordan «coffeeshop»-arbeideren Gregory beskriver 20. april:
Det er 164 «coffeshops» i Amsterdam, og statistikk fra Amsterdam.org viser at nesten hver fjerde turist stikker innom et utsalgssted i løpet av turen.
I en bakgate nær en av de mest populære gatene i Amsterdam er det et cannabis-event som tar sted på «coffeeshop»en Prix D´ámi.
De har invitert sine Instagram-følgere til å feire dagen hos dem. Stedet har mye plass og går over flere etasjer. Her sitter det en rekke gruppe med ulike mennesker.
- Vår jul
En gruppe på 40-50 har samlet seg på «coffeeshop»-en Prix D´dami for å røyke og feire cannabis denne onsdagen.
Gjengene i rommet har masse forskjellig bonger og andre produkter for å røyke. Lukten er intens, og røyken fra all cannabisen skaper tåke i rommet.
- Dette er et sted hvor mennesker som elsker cannabis samles. De vil ha det gøy. Alle deler ting og kommer sammen. Dette er på en måte vår jul. Dette er vår ferie. Spesielt 20. april, sier britiske Tom, en av dem som har organisert dagens arrangement.
På et av byens cannabis-museum er to amerikanske, unge menn fra delstaten Ohio overrasket over hvor åpent samfunnet i Nederland er for cannabis.
- Det er sykt. Jeg har aldri vært på et sted som er så åpent før. I «coffeeshop»-ene kan du åpenlyst røyke og de har ruller, sier Matt til Nettavisen.
- Ja, de hadde alt du trengte for å røyke. Rull og lightere, legger kompisen Justin til.
- Vi har ingenting lignende i USA, legger Matt til.
Begge røyker cannabis hjemme i statene, men i Ohio må de unge mennene ha legeerklæring for å få kjøpt cannabis lovlig.
- Det er ikke vanskelig å få legeerklæring da, sier Justin.
Les også: Jerry Springer: - Donald Trump er akkurat som gjestene på showet mitt, men med ett unntak
En nordmann er fast kunde
I nærheten av Rembrandtplein står arbeideren Gregory bak kassen på en av «coffeeshop»-ene i bakgatene. Han forteller Nettavisen at mennesker fra alle samfunnslag kommer til ham for å kjøpe cannabis.
En av Gregorys faste kunder, som han trekker fram er en nordmann, reiser fra Norge og kommer på besøk til Gregory rundt én gang i måneden.
- Han har en dødelig sykdom og bruker cannabis for smertene, sier Gregory til Nettavisen.
Men til tross for at Nederland virker som et liberalt land, forteller Gregory hvordan myndighetene kontinuerlig prøver å regulere salget av cannabis, og han mener myndighetene til tider har vært ute etter å «ta» bransjen.
- For et par år siden gjennomførte en gruppe med «coffeeshops» en egen undersøkelse fordi Amsterdam la ut tall som ikke var i nærheten av sannheten. De regnet på det og fant ut at de tjente utrolig mye penger for byen Amsterdam.
Gregory mener tallet også ville vært høyere hvis man teller effektene «coffeeshops» har på andre tjenester, for eksempel restaurantbransjen. Han mener inntak av marijuana bidrar med å øke salget til disse samfunnsfunksjonene.
Mange kunder som bruker cannabis oppgir å bli veldig sultne eller sugne på godteri. Dette står også oppgitt som bivirkninger på Helsenorge.no sin informasjonsside om cannabis.
- Politikerne har også foreslått å gjøre det ulovlig for turister å besøke »coffeeshops».
- Det kan jo kanskje gjøre at dere ikke får like mange turister?
- Det er det alle sier.
Coffeeshop-arbeideren mener cannabis har fått et dårlig rykte uten å fortjene det.
- Hvis du spør politiet om det er problemer med «coffeeshops» eller problemer med folk på barer og alkohol? Ti av ti vil si at det er folk på barer som er problemet. Det er aldri «coffeeshop»-ene.
- Kristen-tiden i Norge holder oss litt igjen
Hvis Unge Venstre hadde fått viljen sin hadde voksne nordmenn over hele landet fått muligheten til å kjøpe cannabis lovlig.
- Det er mange land vi kan se til som legaliserer og regulerer cannabis. Det er god grunn til å tro at dette ville fungert i Norge. Vi har gode erfaringer med Vinmonopolet. Man kunne satt en aldersgrense, fått statlige inntekter og flyttet salget fra de organiserte kriminelle, sier Unge Venstre-leder Ane Breivik til Nettavisen.
Venstre-politikeren peker på statistikk som viser at en av fire nordmenn oppgir å ha røyket cannabis tidligere.
- Det er et relativt vanlig rusmiddel. Man kan lure på hvorfor et land som Norge, som vanligvis er progressivt og liberalt på en rekke verdispørsmål, henger igjen i reguleringen av et relativt vanlig rusmiddel. Flertallet i Stortinget gikk imot rusreformen, selv om det ville innebære en avkriminalisering. Vi er et konservativt land på rusfeltet.
For eksempel tok det lang tid å få heroinassistert behandling for kronisk heroinavhengighet i Norge. Sveits har derimot erfaringer med dette i over 25 år, understreker Breivik.
- Kristen-tiden i Norge holder oss litt igjen. Det kan ha opphav i det statlige forholdet til kirken og hvor mye avholdsbevegelsen betydde i Norge. Norden står i en særklasse, mens våre naboer i Vest Europa (Tyskland, Nederland, Spania) har avkriminalisert cannabis.
- Alle rusmidler er farlige
- Hva tenker dere om bivirkningene til cannabis?
- Alle rusmidler er farlige og skadelige på et eller annet vis. Samtidig tror vi at man kan hindre at flere unge får varige skader hvis man har kontroll over stoffet og en aldersgrense. Det får vi kun til gjennom en regulering. Vi skal heller ikke bagatellisere den virkningen cannabis har. Alle rusmidler er farlige, men dette handler ikke om hvorvidt du er for eller imot cannabis. Det handler om du er for eller imot at staten skal regulere det. I dag er det de organiserte kriminelle nettverkene som tjener, påpeker Breivik.
- Frykter ikke dere at hvis det legaliseres blir det et «gateway-dop» til sterkere saker?
- Man skal selvfølgelig være bekymret, men det er ingenting som viser at det er en direkte kobling her. Forskning viser at de som etter hvert bruker tunge stoffer som heroin har også drukket alkohol i tidlig alder, sier hun.
- Ved å innføre en ordning som er tilsvarende Vinmonopolet kan man unngå denne effekten. Slik begrenser man konsumet og unngår at folk går over til tyngre og farligere stoffer. Hvis jeg kjøper en flaske rødvin på Vinmonopolet spør ikke personen som sitter i kassen om jeg også ønsker en vodkaflaske. I dag er ofte realiteten at kriminelle som selger cannabis også har interesse av å dytte kjøperne over på sterkere stoffer, mener politikeren og påpeker at de kriminelle ikke har ansvar for den generelle folkehelsen.
Breivik sier også at man ser at noen av cannabis-produktene som blir solgt i USA fører markedsføring rettet mot barn.
- Det finnes forskning som viser at cannabis ikke er skadeligere enn alkohol, mens annen forskning er mer negativ. Hva tenker dere om dette?
- Vi vil nok si oss enige i at det meste av forskning tyder på at cannabis ikke er så skadelig.