*Nettavisen* Nyheter.

Grei PC-lyd for lite penger

Vi har testet høyttalerne for deg som vil ha OK lyd for lite penger.

11.11.08 15:36

Det er nå så mange forskjellige høyttalerløsninger for datamaskiner at det er umulig å holde oversikten, men det stopper ikke tilbehørsprodusentene å dytte ut nye produkter hele tiden.

I den senere tid har jeg virkelig storkost meg med noen av de beste PC-høyttalerne jeg har testet noen gang, nemlig Logitechs 2.1-løsning Z-Cinema. Som navnet tilsier er dette stereohøyttalere med en subwoofer, og resultatet er rett og slett strålende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lillebror til superhøyttalere
Med dette som bakgrunnsteppe for forventninger om hva Logitech kan levere var det ikke fritt for at forventningene var skyhøye til lillebror i Z-familien, stereohøyttalerne Z5.

Z-5 er det som Logitech kaller «omnidirectional», som fritt oversatt kan omtales som «rundstrålende» høyttalere. Eller sagt på en annen måte: Høyttalerne forsøker å spre lyden så mye som mulig, fremfor å sende lyden i en spesiell retning.

Integrert lydbrikke
Høyttalerne har en integrert lydbrikke, som automatisk gjenkjennes av Windows når du putter i USB-kabelen. Det betyr at du slipper å benytte den dårlige integrerte lydbrikken som finnes i de fleste bærbare og stasjonære datamaskiner – som i praksis betyr at statisk susing blir eliminert. Og det er ikke annet å si enn at dette fungerer helt som det skal.

Installasjonen av høyttalerne på vår test-pc fungerte problemfritt, og i motsetning til en del andre PC-høyttalere er det ikke mye styr: Du må plugge USB-kabelen i PC-en, en kabel må strekkes mellom de to høyttalerne – og det er en helt vanlig strømkabel som du putter rett i stikkontakten. Og det beste med strømtilkoblingen er at det ikke sitter en stor strømomformerklump på kabelen.

Ikke lyd som gjør deg overrasket
Når det gjelder lydkvaliteten er det selvsagt vanskelig å forklare dette med ord, men skal vi være ærlige så var det en aldri så liten nedtur. Det er sikkert et flott PR-kort å snakke om høyttalere som kaster lyden ut i alle retninger, men problemet er først og fremst at det ikke er noe skikkelig trykk i bassen. Dette skaper både problemer når en ønsker å høre på musikk med litt futt – og ikke minst hvis en skal spille spill.

Jeg har forsøkt en rekke forskjellige spill med disse høyttalerne. Det å spille for eksempel Far Cry 2 uten en bass som slår litt fra seg blir rett og slett litt merkelig, og vi fikk mest lyst til å ta på oss hodetelefoner av litt kvalitet for å få en bedre opplevelse. Å fyre av en granat i et tre et par meter unna uten at det er antydninger til bevegelse i mageregionen blir rett og slett feil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Derimot fungerte høyttalerne helt strålende på litt mindre lydutfordrende spill som FIFA 09.

Grei lyd til grei pris
Men samtidig skal du ikke se bort ifra at nivået for hva vi anser som mer enn godkjent har blitt hevet betydelig av storebror Z-Cinema. Det er nemlig ikke til å komme bort ifra at Z5 slår en rekke høyttalere vi har vært borti som har kostet like mye eller betydelig mer.

For når sant skal sies: Lyd er en sær ting, og de overraskende få er i stand til å høre forskjell på god og dårlig lyd. Med Z5 får man det som må kalles fullt ut akseptabel lyd – og det til en akseptabel pris (ca. 600 kroner).

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.