Gå til sidens hovedinnhold

Grekere hamstrer penger og mat før folkeavstemning

Dagen før folkeavstemningen hamstrer grekerne både penger og mat i frykt for at økonomien kan kollapse.

I hovedstaden Aten ble grekere sett dyttende på overfylte handlevogner eller kommende ut av butikker med tunge bæreposer i hendene. I butikkene ble sukker, mel og pasta revet fra hyllene, melder nyhetsbyrået AFP.

– De fleste kjøper mat nå fordi de frykter det verste, sier 51 år gamle Andreas Koutras, som jobber i finanssektoren.

Farmasøyten Yannis Triantaphilou forteller også om økt pågang på apoteket der han jobber. Selv om han setter pris på den økte omsetningen, sier han at han ikke vet hva som vil skje dersom bankene ikke åpner etter søndagens folkeavstemning.

Da skal grekerne stemme over hvorvidt de aksepterer eller avviser tøffe vilkår som landets kreditorer stiller, for å utvide et låneprogram til det kriserammede landet.

– Jeg vet ikke hvordan det skal gå, om selskapene kommer til å selge oss medisiner, sier han.

Samtidig har flere grekere som bor utenlands, landet på flyplassen i Aten. De må nemlig reise hjem til Hellas dersom de vil stemme.

– Jeg er bare her for å stemme, sier Kostas Kokkinos, en 60 år gammel greker som bor på Kypros.

Han skal stemme «ja» på søndag. Så drar han tilbake.

Europa holder pusten

Utfallet er uklart for Hellas og eurosamarbeidet enten grekerne sier nai eller oxi i søndagens folkeavstemning.

– Det er umulig å forutsi hva som vil skje. Det hele er veldig spennende, sier professor Erik Oddvar Eriksen ved Arena – Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo til NTB.

Han mener alle parter vil tape på et gresk brudd med euroen, også landets største kreditor Tyskland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Dette handler om markedets tillit til euroen som stabil valuta. Det er all grunn til å håpe at partene setter seg til forhandlingsbordet på nytt, uavhengig av hva resultatet i folkeavstemningen blir, sier Eriksen.

Flere scenarioer

Professoren og EU-eksperten mener et ja vil innebærer at grekerne kan reise til Brussel og prøve å få til en avtale.

– Spørsmålet blir om Hellas da har en regjering, sier Eriksen og viser til at regjeringen kan komme til å søke avskjed dersom det blir et ja-flertall.

– Ved et nei har Hellas en regjering, men spørsmålet er om grekernes svar tolkes som et nei til euroen og videre samarbeid, sier Eriksen.

Dersom grekerne sier ja og statsminister Alexis Tsipras går av, er det høyst usikkert om en ny regjering vil være på plass innen 20. juli da et større låneavdrag forfaller, påpeker den velinformerte avisen Financial Times.

Avisen spekulerer på om Tsipras kan bli sittende til tross for et ja og heller bytte koalisjonspartner fra det høyreorienterte Uavhengige grekere til det EU-vennlige sentrumspartiet To Potami. Et slikt grep vil kunne gi ny dynamikk til samtalene, anfører avisens kilder.

Advarer Europa

– Europa vil tape 1 billion euro dersom Hellas kollapser, sier landets finansminister Yanis Varoufakis til den spanske avisen El Mundo.

Han føler seg trygg på at det blir en avtale mellom Hellas og eurolandene, selv om grekerne skulle stemme nei til låneavtalen med EU søndag.

– Det står for mye på spill, både for Hellas og Europa, sier han.

Østerrikes finansminister Hans Jörg Schelling mener konsekvensene er langt større for grekerne.

– For Europa vil dette være lett å håndtere økonomisk. For Hellas vil det bli betydelig mer dramatisk, sier Schelling i et intervju med avisen Die Presse.

Ja-siden har en knapp ledelse på de fleste av meningsmålingene, men eksperter sier det er for tidlig å si noe om utfallet.

– Grekerne er fast bestemt på å ta saken i egne hender. Si et stolt «nei» til ultimatumene og dem som terroriserer dere, sa statsminister Alexis Tsipras da han fredag talte til de rundt 25.000 nei-tilhengere på Syntagma-plassen i Aten.

Stille før stormen

Politiske møter og opinionsundersøkelser er forbudt i Hellas, dagen før avstemningen der nærmere ti millioner mennesker er berettiget til å stemme.

Etter en intensiv uke med utsagn fra både ja- og neisiden, er det nå slutt på de politiske utspillene i Hellas. Før søndagens folkeavstemning skal velgerne få være i fred, og politiske møter og publisering av nye meningsmålinger er forbudt, melder nyhetsbyrået AP.

For at innbyggerne skal oppmuntres til å avgi sin stemme, kommer det søndag til å være rabatter på tog, busser og innenriksfly. Grekere som bor utenlands, må reise hjem til Hellas dersom de vil stemme.

Valglokalene holder åpent fra klokken 7 til 19 lokal tid søndag eller 6 til 18 norsk tid. Valgdagsmålinger kommer idet avstemningen er avsluttet. Ifølge Wall Street Journal vil et valgresultat anes allerede etter et par-tre timer, med mindre det er dødt løp. Da kan det ha blitt mandag før et endelig resultat foreligger.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken