*Nettavisen* Nyheter.

Grekere tømmer bankene foran nyvalg

Aten (NTB-DPA-AFP): Køene vokser foran minibankene i Hellas. Grekerne tar ut flere hundre millioner euro hver dag, samtidig som de forbereder seg på et nyvalg som kan føre til utmarsj fra det europeiske valutasamarbeidet.

Uttakene de siste dagene har ligget på mellom 100 millioner og en halv milliard, sier bankfolk ifølge meldinger i greske medier tirsdag. Mellom fem og seks milliarder ble tatt ut av bankene i løpet av mai, og situasjonen har ikke bedret seg i juni.

Hellas har de siste to årene vaklet fra den ene økonomiske krisen til den andre, og det har vært snakket åpent om fare for en statskonkurs. Mange grekere er rasende på politikerne, som får skylden for stigende arbeidsløshet og synkende lønner.

Søndag skal det holdes nyvalg, og hovedspørsmålet i valgkampen har vært om Hellas skal si ja eller nei til kravene fra EU og det internasjonale pengefondet IMF om nye og harde tilstramninger i økonomien. Hovedmotstanderne er svært uenige.

Det konservative partiet Nytt Demokrati vil reforhandle deler av pakken der EU og IMF lover hjelp i bytte mot tilstramninger. Det fremadstormende venstreradikale Syriza sier blankt nei til dette. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.