*Nettavisen* Nyheter.

Grekerne raser over europeiske krav

«WANTED - DEAD OR ALIVE»: Det står skrevet på en plakat utenfor en bank i Athen. Plakaten viser den tyske finansministeren Wolfgang Schaeuble. Foto: Thanassis Stavrakis (Ap)

Greske myndigheter og medier sammenligner krav til utgiftskutt og skatteøkninger med andre verdenskrig.

Parlamentarikeren Nikos Filis sa på ANT1 TV mandag morgen at Hellas blir «waterboardet» av eurolederne. Han anklaget også Tyskland for å «rive Europa fra hverandre» for tredje gang det siste århundret.

Det skriver Bloomberg Business.

Slår sprekker

Det greske regjeringspartiet Syrizas talsperson i Storbritannia, Marina Prentoulis, sier til BBC:

– Ti tusen mennesker begår selvmord på grunn av de økonomiske problemene. Vi har 60 prosent unge mennesker uten arbeid, 27 prosent av befolkningen er arbeidsledig, gjelden øker og den greske økonomien er redusert med en firedel.

Etter 17 timer med forhandlinger bekreftet EU-president Donald Tusk mandag morgen at Hellas og eurolandene hadde kommet til enighet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)


LES OGSÅ: Hellas får ny sjanse – men betaler en høy pris

Avtalen inneholder en rekke krav til den greske befolkningen. Prentoulis sier hun er veldig bekymret for tiltakene som skal innføres.

– Det har vært klart at de har blitt presset inn i en veldig vanskelig avtale av politiske grunner, og over Europa sier alle at det er snakk om et kupp, sier hun.

- Bedre å ikke ha en avtale

Vanlige grekere i Atens gater er skeptiske til avtalen med eurolandene, og tviler på at den fører til noen forbedring for deres liv.

– Det ville være bedre å ikke ha en avtale i det hele tatt. Fordi det vil sikkert bli verre de neste årene, sier Lefteris Paboulidis, som eier sin egen datingtjeneste.

LES OGSÅ: Greske banker holdes fortsatt stengt

Han tror det hadde vært bedre med en «grexit».

– Jeg ville heller foretrukket det. Da hadde vi sultet i begynnelsen, men klart oss selv etter hvert, mener han.

- Tar aldri slutt

Enkelte aviser i Hellas raser over kravene i avtalen. Demokratia har blant annet forsiden «Hellas i Auschwitz», mens «Tyskland ødelegger Europa igjen» står skrevet på Avgi.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

LES OGSÅ: Gresk minister: Denne avtalen representerer ikke oss

Også på sosiale medier er det sinte reaksjoner, hvor eksempelsvis den greske forsvarsministeren Panos Kammenos twitrer at «de ønsker å ødelegge oss». Hashtaggen «ThisIsACoup» blir også flittig brukt i både Hellas og Tyskland.

Despina, en butikkassisten på vei til jobb i sentrale Athen mandag morgen, er overrasket over hvor hardt tyskerne presser:

- Europeerne prøver å få oss til å kollapse, sier hun til Bloomberg Business.

En annen kvinne sier hun er «lei av å bli lei»:

- Denne krisen tar aldri slutt. Vi har kommet til et punkt hvor vi som nasjon må bestemme hva som er det minste sjokket: forbli i euroen med det som stilles av krav, eller en «grexit», sier Christina, som er sekretær i et IT-selskap.

LES OGSÅ: Vi husker krisene i nyhetsbildet

Utfordrende å gjennomføre

I likhet med Prentoulis, ser også storbritanias statsminister David Cameron utfordringer i låneprogrammet. Han mener at EU ikke må undervurdere hvor vanskelig det blir å sette avtalen mellom Hellas og eurosonens ledere ut i livet.

– Utfordringen nå blir å gjennomføre punktene i avtalen. Vi burde ikke undervurdere den utfordringen. Vi er glad for at en avtale har blitt nådd, men det er fortsatt mer som gjenstår sier en talskvinne for Cameron mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag