GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Arten pygmespøkelsesape har vært regnet som utdødd siden 1921. Nå har en amerikansk forsker funnet to eksemplarer i den indonesiske jungelen, melder Reuters.

- Jeg er den eneste personen i verden som er blitt bitt av en pygmespøkelsesape, sier forsker ved A&M Texas University, Sharo Gursky-Doyen til Reuters.

Arten er en utrydningstruet underart av spøkelsesape og lever på enkelte asiatiske øyer. Pygmespøkelsesapen ble funnet på et fjell i den indonesiske jungelen, og er ikke lett å få øye på. De er nattdyr som sover i hule tre på dagen, og veier kun 50 gram.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vanskelig å finne
Den amerikanske forskeren hadde hørt et rykte fra 2000 om at noen indonesiere hadde drept en pygmespøkelsesape ved et uhell. Dermed startet jakten på den lille skapningen, og til slutt fant de en på 2200 meters høyde.

- Alt var dekket av mose og det var alltid tåkete og veldig fuktig. Det var kaldt der. Man venter ikke å skjelve hele tiden nær ekvator, men det var det vi gjorde, fortsetter Gursky-Doyen.

Mer fra Dittdyr. no:

96 prosent for feit

Slik unngår pus bildøden

Max (7) reddet livet i bassenget

Spesielle trekk
Pygmespøkelsesaper har klør i stedet for fingre og kulerunde øyne som den ikke kan bevege. Derfor roterer den hodet 180 grader, noe som gjorde det vanskelig å radiomerke dem.

- Det er veldig vanskelig å holde dem. Da jeg prøvde å låse radiobåndet snudde den helt på hodet og bet fingeren min. Jeg skvatt og begynte å blø, sier Sharon Gursky-Doyen.

Den ene av de to radiomerkede pygmespøkelsesapene har allerede blitt tatt av hauk, men forskerne håper at den andre gremlin-aktige krabaten kan gi svar på en rekke forskningsspørsmål, skriver Livescience .